Gemeente Bergambacht


Q-koorts geconstateerd in Stolwijk
17 februari 2010

Dinsdagmiddag 16 februari ontving de gemeente Vlist bericht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), dat Q-koorts is vastgesteld op een biologische melkschapenhouderij aan de Benedenkerkseweg in Stolwijk. Omwonenden die binnen een straal van 5 kilometer wonen, dus ook een groot deel van de gemeente Bergambacht, ontvangen uiterlijk donderdag 18 februari een informatiebrief van het ministerie.

Bewoners van de Benedenkerkseweg ontvangen vandaag al van de gemeente een informatiebrief. De brief van het LNV en aanvullende informatie staat onder aan dit bericht. De kans op besmetting met Q-koorts is heel klein. Maatregelen tegen Q-koorts worden door het ministerie van LNV genomen. Drachtige dieren op het Stolwijkse bedrijf worden deze week geruimd.

Burgemeester Evenhuis en loco-burgemeester Ton van Dorp van Vlist hebben gisteravond het bedrijf bezocht en gesproken met de eigenaren van de melkschapenhouderij.

Welke maatregelen gelden voor bedrijven?
Begin december 2009 heeft de minister van LNV de opdracht gegeven om in heel Nederland drachtige geiten en schapen, op bedrijven waar geiten of schapen zijn besmet met Q-koorts, te ruimen. Zo mogelijk voordat ze kunnen lammeren of een miskraam kunnen krijgen, want bij geboorte of miskraam is het risico op besmetting groter. Daarnaast moeten alle bedrijven zich houden aan een aantal algemene maatregelen, zoals de hygiënevoorschriften en ingestelde verplichte vaccinaties, die het ministerie van LNV hen oplegt.

Via de portal www.qkoortsinNederland.nl kunnen inwoners, veehouders en professionals de websites met de meest recente informatie vinden.

Inwoners en veehouders kunnen voor vragen over besmettingsrisicos bellen met het cluster Milieu Hygiëne en Gezondheid van de GGD Hollands Midden, tel 071- 516 33 81. Ook op de website van de GGD Hollands Midden staat informatie: www.ggdhm.nl, klik op het Q-koorts logo.


---
//////