Gemeente Nijefurd


grootschalige restauratie

Sint Gertrudiskerk krijgt subsidie voor grootschalige restauratie

De restauratie van de St. Gertrudiskerk komt dankzij een subsidie van onder andere de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de provincie Fryslân én de gemeente Nijefurd steeds dichterbij. De Gertrudiskerk is een 15^e eeuws Gotische kruiskerk, de grootste van Friesland. Het bestuur van de Gertrudiskerk wil met de restauratie onder andere de aangetaste balken herstellen, de glas-in-lood ramen restaureren en de dakbedekking vernieuwen.

Het afgelopen jaar heeft de gemeente nauw samengewerkt met het bestuur van de Gertrudiskerk. `We vinden het belangrijk dat onze cultuur historische panden en monumenten weer in ere hersteld worden. Samen met andere monumenten vormt de kerk het historische hart van Workum', aldus burgemeester Boekhoven.

De totale kosten voor de restauratie van de kerk bedragen ruim 2,8 miljoen euro. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft voor de restauratie een subsidie van

EUR 1,5 miljoen beschikbaar gesteld. De provincie Fryslân stelt een subsidie van EUR 60.000,- beschikbaar. De gemeente Nijefurd draagt in totaal EUR200.000 bij aan dit project.

Aanstaande donderdag 18 februari reikt burgemeester Boekhoven op feestelijke wijze de subsidie uit aan het bestuur van de Gertrudiskerk. Hierbij zijn ook aanwezig de restauratiecommissie, de architect en de begeleidende stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen in Friesland.