Gemeente Almere

Stadgenoot presenteert plannen Olympiakwartier Almere

18-02-2010 | Start: 18:00 | Eind: 19:00 | Locatie: Stadhuis, Witte kamer

Eén ontwerp, ontwikkeld door ruim veertig architecten

Op donderdag 18 februari om presenteert Frank Bijdendijk, bestuurder van woningcorporatie Stadgenoot, het ontwerp voor een deel van het Olympiakwartier - het centrum van het nieuwe stadsdeel Almere Poort - aan de Almeerse gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Eén ontwerp, waar wereldwijd meer dan veertig architecten aan werkten. U bent van harte uitgenodigd om bij de presentatie aanwezig te zijn.

Het ontwerp van Stadgenoot is onderdeel van het Ontwikkelingsplan voor het Olympiakwartier & Officepark, dat in juni 2008 door de gemeenteraad is vastgesteld. In september 2008 tekenden wethouder Adri Duivesteijn en Frank Bijdendijk een contract op hoofdlijnen, waarmee Stadgenoot zich committeerde aan de ontwikkeling van een deel van het Olympiakwartier. Voor de totstandkoming van het stedenbouwkundig ontwerp, zocht Stadgenoot de samenwerking met het gerenommeerde MVRDV; het bureau van Winy Maas, dat ook een belangrijke bijdrage aan de Concept Structuurvisie Almere 2.0 leverde.

Het resultaat is - zeker tegen de achtergrond van de huidige economische teruggang - een ambitieus plan, waar meer dan 20 architecten van MVRDV en 25 andere architecten uit de hele wereld aan werkten. Het ontwerp van Stadgenoot toont een stedelijke sfeer, met een voor Almeerse begrippen ongekende binnenstedelijke levendigheid. Het plan beslaat 250.000 m2 en omvat 1.000 woningen, 60.000 m2 werkruimte en parkeervoorzieningen voor 1800 auto's. Een groot publiek plein en gemeenschappelijke tuinen zijn opvallende kenmerken van de openbare ruimte van het Olympiakwartier. Daarnaast is het plan van Stadgenoot is bijzonder flexibel: woon- en werkfuncties zijn uitwisselbaar, al naar gelang de vraag van de markt. Bovendien kan het tempo van ontwikkeling worden aangepast aan de economische omstandigheden.

Programma:
18.00 Welkomswoord - Ad Alderliesten, projectdirecteur Almere Poort 18.05 Aanleiding en context - Adri Duivesteijn, wethouder Ruimtelijke Ordening
18.15 Presentatie ontwerp Stadgenoot - Frank Bijdendijk, bestuurder Stadgenoot
18.40 Gelegenheid tot het stellen van vragen

Bijlage(n)


* Olympiakwartier Almere Poort

Winter 2009