Gemeente Soest

Centrum voor Jeugd en Gezin opent de deuren

12 februari 2010

Op 18 februari 2010 opent het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Soest haar deuren. Wethouder Bert Krijger zal de feestelijk opening verrichten.

De helaas veel te vroeg overleden Paul Lemmen heeft zich als wethouder van Jeugd en Gezin sterk gemaakt voor het op poten zetten van het Centrum voor Jeugd en Gezin in Soest. Daarom zal zijn partijgenoot en fractievoorzitter Herman Posthuma wethouder Krijger hierbij assisteren.

Niet alleen het fysieke inlooppunt gaat vandaag open, maar ook het digitale CJG gaat de lucht in. Op www.cjgsoest.nl is veel informatie over opvoeden en opgroeien te vinden voor alle inwoners van de gemeente Soest!

Logische keuze

De inlooplocatie op de Nieuweweg 14 is een logische keuze. Het consultatiebureau en de jeugdgezondheidszorg van de GGD en het jeugdloket en de opvoedkundige van Beweging 3.0 zijn immers al in dit gebouw verenigd en werken al jaren heel goed samen. Soest is echter een gemeente met veel ambitie.

Er is uitgegaan van het door het Rijk opgestelde basismodel, maar Soest heeft de lat veel hoger gelegd. Onder meer door een echt lokale organisatie neer te zetten en het aanbod aan hulp en zorg te dekken - liefst binnen de grenzen van Soest, soms in regionaal verband. De betrokken partijen hebben in het voortraject heel goed samengewerkt en zullen dit ook in de toekomst blijven doen.

Digitaal CJG opent de virtuele deuren

Naast het fysieke loket voor de inwoners van Soest, gaat op 18 februari ook het digitale CJG-loket open: www.cjgsoest.nl Op deze website staat veel algemene opvoedingsinformatie vanaf de geboorte van een kind tot aan jong volwassenheid. Daarnaast is er informatie te vinden over activiteiten en cursussen in Soest en omgeving. Ook kunnen ouders en jeugdigen via de website vragen stellen. Bij de beantwoording van de vragen werkt het CJG nauw samen met deskundigen van landelijke kennisinstellingen.

`The making of ....'

In Soest wordt het CJG gevormd door zeven kernpartners. Dit zijn Beweging 3.0 (Maatschappelijk Werk), de GGD, Stichting Balans, het voortgezet (Griftland College) en primair onderwijs, Stichting Kindercentra Soest en Bureau Jeugdzorg Utrecht. Onder begeleiding van de gemeente hebben de toekomstige partners afspraken gemaakt over de samenwerking. Ook is er contact gelegd met verschillende organisaties die gebruik kunnen gaan maken van het CJG.

Het CJG: voor kleine en ingewikkelde opvoed- en opgroeivragen

In alle gemeenten komen Centra voor Jeugd en Gezin. Het CJG is de plek waar ouders en jeugdigen terecht kunnen met al hun vragen over opvoeden en opgroeien. Je kunt er informatie halen en de medewerkers van het CJG kunnen je met raad en daad bijstaan. Iedereen kan bij het CJG terecht voor eenvoudige én ingewikkelde vragen.