Gemeente Asten bomen Koningsplein

Groeiplaatsverbetering bomen Koningsplein

Op donderdag 18 februari 2010 start aannemersbedrijf Van Helvoirt groenprojecten BV, in opdracht van de gemeente Asten, met het aanbrengen van groeiplaatsverbetering bij 10 linden en 1 paardenkastanje aan het Koningsplein.

Aanleiding

Door de reconstructie van het Koningsplein in 2001 is een aantal bomen verplant en zijn de groeiplaatsomstandigheden bij de bestaande bomen veranderd. In de loop der jaren is vastgesteld dat er ernstige conditievermindering bij deze bomen heeft plaatsgevonden en nog steeds plaats vindt.

Uit een groeiplaatsonderzoek blijkt dat het teruglopen van de conditie van de bomen veroorzaakt wordt door een tekort aan water, lucht, voedingsstoffen en bewortelbare ruimte. De problemen worden onder andere veroorzaakt door de verdichting van de grond door parkeren, door watertekort i.v.m. afvoer hemelwater naar riool en door een tekort aan voedingsstoffen en -elementen als gevolg van onvoldoende doorlaatbaarheid van de bodem.

De conclusie van dit onderzoek is dat de conditie van de bomen snel achteruit gaat en dat de levensverwachting voor vijf bomen zelfs zo slecht is dat ze binnen 10 jaar zullen afsterven.

De bomen aan het Koningsplein zijn van grote waarde voor het groene karakter van het Koningsplein en maken onderdeel uit van de bomenhoofdstructuur van Asten. Door het toepassen van groeiplaatsverbetering zullen de bomen tenminste voor de komende 30 jaar behouden worden.

Uitvoering

De werkzaamheden bestaan in hoofdlijnen uit het afkoppelen van het dakwater van het gemeentehuis en van een gedeelte van de kerk ten behoeve van watervoorziening van de bomen, uit het opheffen van de verdichting van de bodem door het aanbrengen van bomengranulaat en uit de bomen voorzien van de benodigde voedingsstoffen.

Vanaf Koningsplein huisnummer 2 tot en met Koningsplein huisnummer 24 wordt een wegversmalling aangebracht en zijn de haaksparkeervakken tijdelijk niet te gebruiken. De werkzaamheden nemen ongeveer 2 weken in beslag, een en ander is natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden.

Vragen?

De werkzaamheden brengen natuurlijk overlast met zich mee. Wij hopen dat u daar begrip voor heeft. Mocht u naar aanleiding van deze brief nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de heer W. Cardinaal, afdeling Openbare Werken van de gemeente Asten, tel. (0493) 671 321.