Provincie Overijssel

Dick Buursink neemt zeldzaam gidsje in ontvangst

Niet vaak komt het voor dat Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) één van de topstukken uit haar boekenschatkamers bewerkt tot een heruitgave. Ter gelegenheid van de start van het SAB-jubileumjaar verschijnt op 18 februari de heruitgave van de `Weghwyser door de provintie van Overyssel', een toeristische reisgids van Overijssel waarvan het origineel in 1724 door Deventer drukker Jan de Lat werd vervaardigd.

In de 18e eeuw nam de mobiliteit in Nederland toe. Daarmee ontstond er een behoefte aan kleine, handzame reisgidsen. De grote omvangrijke atlassen die tot dan toe werden gedrukt, dienden voornamelijk als studie- of verzamelobject en waren niet geschikt om mee op reis te nemen. Deventer drukker Jan de Lat legde zich in zijn drukkerij aan de Nieuwstraat toe op het vervaardigen van deze handzame kaartenboekjes. Zijn oudste bekende boek is de zeldzame `Weghwyser' voor Overijssel, waar maar twee exemplaren van bekend zijn, beide in de Deventer bibliotheek. Het zo op het eerste gezicht onooglijke boekje bevat prachtig kaartmateriaal.

Urentabel voor de reiziger
Het gidsje begint met de kaart van Overijssel van Nicolaas ten Have, vervolgt met plattegronden van Overijsselse steden (zie afbeelding plattegrond van Deventer) en sluit af met een `Steedewyzer', een afstandstabel waarop de reiziger kon zien hoeveel uren gaans het was van de ene stad naar de andere (zie afbeelding afstandstabel). Verder bevat de reisgids een historische beschrijving van de provincie en zijn belangrijkste steden, geschreven door de Twellose dominee Wilhelm Nagge. De heruitgave is voorzien van een deskundige inleiding en uitgebreide toelichting van stadshistoricus dr. Clemens Hogenstijn.

Oudste stadsbibliotheek van Nederland
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het Deventer Stadhuis overhandigt cultuurwethouder Gerrit Berkelder om 16.00 uur het eerste exemplaar van het kleurrijke boekwerkje aan Dick Buursink, gedeputeerde voor Cultuur in de provincie Overijssel. De overhandiging markeert de start van een bijzonder jaar waarin SAB, als oudste stadsbibliotheek van Nederland, haar 450-jarig jubileum viert. Wie meer wil weten over de jubileumactiviteiten van de bibliotheek dit jaar, kijk op www.sabinfo.nl. Daar is na 18 februari tevens de heruitgave van de `Weghwyser' te koop.