Gemeente Binnenmaas

Verkiezingen 2010

Wegwijs op het gemeentehuis - jongeren proeven aan lokale politiek

Op donderdag 18 februari a.s. komen ongeveer 70 leerlingen van het Willem van Oranjecollege in Oud-Beijerland een dag lang proeven van de lokale politiek in het gemeentehuis van Binnenmaas. Dit project Wegwijs op het gemeentehuis is een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), in samenwerking met de afdeling maatschappelijke zaken. De leerlingen zijn 12 en 13 jaar. In het kader van het thema solidariteit en samenleven zullen zij zich een dag lang bezighouden met lokale politiek door concrete plannen te bedenken.

Doel en werkwijze

Het doel van het project 'Wegwijs op het gemeentehuis' is jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan. Tijdens de werkdag op het gemeentehuis gaan de leerlingen gesprekken voeren met raadsleden en ambtenaren. Deze confrontatie draagt ertoe bij dat de leerlingen hun projectvoorstellen om

1.250,- te besteden, goed kunnen onderbouwen.

's Middags zullen de leerlingen in een jeugdgemeenteraadsvergadering de gemeenteraad adviseren over de besteding van dit bedrag. Het project dat met een meerderheid van stemmen wordt aangenomen wordt door de gemeente uitgevoerd. Een unieke kans dus om als jongere daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.

De werkdag duurt van 9.00 tot 18.00 uur. Belangstellenden zijn 's middags van harte welkom om op de publieke tribune plaats te nemen en mee te stemmen voor het beste project.