GroenLinks Weert


De eerste Valentijnskaart.

Vrijdag 12 februari 2010, 22:09u - Mieke van Helmond

De eerste Valentijnskaart.

In de GroenLinks campagne is gekozen om op 14 februari landelijk actie te voeren. We bezorgen een valentijnskaart bij scholen om leraren een hart onder de riem te steken. Dat vinden we nodig, want leraren kunnen wel wat ondersteuning gebruiken!

De legende gaat dat bisschop Valentijn de liefde zwaarder liet wegen dan de wetten van de keizer. Daarvan uitgaand, heb ik de eerste Valentijnskaart al uitgedeeld op donderdag 11 februari. Aan de beste meester die ik ken; oud-judoka Wim van Vorstenbos (72).

In de GroenLinks campagne is gekozen om op 14 februari landelijk actie te voeren. We bezorgen een valentijnskaart bij scholen om leraren een hart onder de riem te steken. Dat vinden we nodig, want leraren kunnen wel wat ondersteuning gebruiken!

In Trouw 29-01-2010 lees ik; "Onlangs nam de Tweede Kamer een motie aan om het onderwerp homoseksualiteit op te nemen in de kerndoelen van de school. Dat illustreert dat onderwijs niet alleen meer gaat over rekenen, lezen en schrijven, maar net zo goed over morele vorming. Als we onze samenleving leefbaar willen houden, duurzaam willen maken, verdere segregatie willen voorkomen dan zullen leraren een steeds sterkere opvoedende rol krijgen. - Een zware opdracht voor de docent die steeds minder gezag geniet in de klas."

Filosoof Paul van Tongeren, ethicus pur sang, waar ik zelf college bij mocht volgen, zegt daarover het volgende. Docenten beschikken over een uitstekend besef van goed en kwaad, en een sterk ontwikkeld moreel gevoel. Ze vinden het echter moeilijk om dat morele gevoel in de klas tot uiting te brengen. Ze hebben er moeite mee de confrontatie aan te gaan. Wegkijken kan ook en als je allemaal gelijk bent, wie ben jij dan om iets af te kunnen dwingen.

Dat gold en geldt zeker niet voor de beste meester die ik ken. Van Vorstenbos is goed in wat hij doet! Hij spreekt duidelijke taal, stelt helder geformuleerde eisen, spreekt anderen direct aan en houdt zich aan eigen afspraken. Elke les is goed voorbereid en wordt puntsgewijs uitgevoerd voorzien van uitgebreide uitleg. Als zich incidenten voordoen, worden die meteen kordaat ter hand genomen. Daarmee dwingt Van Vorstenbos respect af en hij heeft absoluut gezag.

Van Vorstenbos heeft meer dan 40 jaar ervaring. Hij kreeg tijd om te groeien, hij leerde bij en ontwikkelde zich tot excellent meester. Dat gunnen we elke leraar, want er is niets zo leuk dan je werk goed kunnen doen. Darmee levert de leraar een bijdrage aan een positieve ontwikkeling van jonge mensen. Meisjes en jongens begeleiden in het uitgroeien tot zelfstandige, verantwoordelijke deelnemers aan een leefbare samenleving; een nobele taak die waardering verdient!

Daarom; een fijne Valentijn voor juffen en meesters.

Mieke van Helmond