KNHS

Gribaldi, de vader van Moorlands Totilas en IPS Painted Black, overleden
14 februari 2010
Gribaldi HK 2010

ERMELO (KNHS) - De op 16 mei 1992 geboren Trakehner hengst Gribaldi is zaterdag in een dierenkliniek in Duitsland overleden aan de gevolgen van een gescheurde aorta. Gribaldi (v. Kostolany), in eigendom van Joop van Uytert te Heerewaarden, werd vandaag een week geleden overgebracht naar de hengstenhouderij van Paul Schockemöhle waar hij ter dekking zou worden gesteld. Twee dagen eerder nam deze hengst op de KWPN hengstenkeuring in Den Bosch afscheid van de sport en daar kreeg hij ook de hoogste fokonderscheiding die een paard kan krijgen, het preferentschap.

Dit mede dankzij de voortreffelijke prestaties van zijn zonen IPS Painted Black met Anky van Grunsven en Moorlands Totilas met Edward Gal. Van Gribaldi zijn tot en met 2008 3.687 dekkingen geteld. waaruit 2.821 nakomelingen bij het KWPN geregistreerd staan, waarvan 1.421 hengstveulens en 1.400 merrieveulens. 14 Van zijn mannelijke kinderen werden aangewezen voor het verrichtingsonderzoek en er staan 55 keurmerries vermeld, alsmede één preferente merrie. Maar liefst 46% van zijn in het stamboek opgenomen merries behaalden minimaal het sterpredikaat en dat is een uitzonderlijk hoog percentage.

Onder Edward Gal leverde de gitzwarte hengst tussen 2002 en 2007 vele internationale topprestaties. Zo wonnen zij op het CDIO in Rotterdam de Prix St. Georges, werden ze tijdens de wereldbekerkwalificatie in Mechelen 2004 10de in de Grand Prix en 7de in de Kür. In De Steeg 2005 werden ze 3de in de Grand Prix en 2de in de Kür, om even later in De Steeg 2de te worden in de Grand Prix en in de Kür. Tijdens Indoor Brabant 2005 werden Gal en IPS Gribaldi 2de in de Grand Prix en 2de in de GP Special. 2006 Was misschien wel hun topjaar met zeer hoge klasseringen in Mechelen, Londen, Maastricht, De Steeg, Aken, Indoor Brabant, Zwolle en Neumünster. Bijna steeds in de top 5, maar alle keren in dat jaar in de top tien. Daarbij dient bedacht te worden dat IPS Gribaldi ook volop werd ingezet als dekhengst, waardoor hij niet het gehele jaar voor de dressuursport beschikbaar was.

Op de website van Edward Gal staat het volgende te lezen: "Met heel veel pijn en verdriet in ons hart hebben we vandaag afscheid moeten nemen van Gribaldi. Een scheurtje in zijn aorta is hem uiteindelijk fataal geworden. In de kliniek is nog twee dagen gevochten voor zijn leven, maar uiteindelijk is Gribaldi toch overleden. We kunnen gewoon niet geloven dat jou dit moest overkomen! Je bent voor altijd in ons hart. Rust zacht, lieve Gribaldi".

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Foto afscheid Gribald op de KWPN hengstenkeuring 2010 door: www.melissen.net