GroenLinks

Leve de leraar - GroenLinks zet leraren in het zonnetje

14 februari 2010

Een Valentijnskaart en een doosje bonbons. Daarmee verklaarde Femke Halsema tijdens de Valentijnsmarkt van de Weekeindschool in Amsterdam Zuid Oost de liefde aan alle leraren van Nederland. De actie was het startschot van een ware marathon door Nederland. In 50 gemeenten gaan GroenLinksers bij ruim 410 scholen langs om op scholen Valentijnskaarten te posten. Leerkrachten leveren een belangrijke bijdrage aan het maatschappelijk klimaat. Met deze actie wil GroenLinks de leraren in het zonnetje zetten.

Femke Halsema maakte er een persoonlijke boodschap van: Hierbij betuig ik mijn liefde aan de leraren. Iedereen heeft wel een juf of meester die je voor de rest van je leven zal bijblijven. Een docent die zichtbaar geniet van het lesgeven en die dat met een aanstekelijk enthousiasme weet over te brengen"

Door een hoge werkdruk, bureaucratische rompslomp en dreigende bezuinigingen staat de kwaliteit van het onderwijs onder druk. Voor GroenLinks is bezuinigen op onderwijs taboe. Er moet juist meer geïnvesteerd worden. Want een goede leraar maakt voor de leerlingen het verschil.

De leraren namen het presentje van Femke, een doosje bonbons, enthousiast aan. De Valentijnsmarkt van de 'Weekendschool' was georganiseerd door de leerlingen van de school. Ook de GroenLinks Kamerleden Mariko Peters (Den Haag) en Ineke van Gent (Groningen) deden aan de actie mee in hun woonplaatsen.

Vijf voorstellen
GroenLinks doet vijf voorstellen om de positie van leraren te verbeteren.

Voorstel 1: Elke onderwijsbestuurder moet minstens zelf twee uur per week les geven. Is hij of zij niet bevoegd dan als ondersteunend docent.

Voorstel 2:De functiewaardering wordt zoveel mogelijk gekoppeld aan vaste criteria, zoals een universitaire opleiding of het werken op een achterstandsschool.

Voorstel 3:Het lerarenteam bepaalt de lesmethode.

Voorstel 4:Het kabinet stelt samen met leraren(bonden) een Plan van aanpak vermindering werkdruk in het onderwijs op. Het streven naar vermindering van de werkdruk is een afspraak uit Coalitieakkoord die nog steeds niet is uitgevoerd.

Voorstel 5:De leraar wordt in staat gesteld het beste uit elk kind te halen door kleinere klassen en extra ondersteunend personeel. Indien nodig zijn experts voor specifieke problemen snel en zonder gedoe beschikbaar.

Lees meer (http://groenwerkt.groenlinks.nl/files/Leve%20de%20leraar.pdf) over de vijf voorstellen van GroenLinks.