Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Aanhoudend winterweer

Grote kans op gladheid door neerslag en bevriezing

14 februari 2010 - Ook deze week weet de winter niet van wijken. Overdag komt de temperatuur waarschijnlijk wel op meer plaatsen boven nul maar 's nachts vriest het zeker de eerste dagen matig en lokaal streng. De kans op gladheid door neerslag en bevriezing houdt vooral in de nacht en ochtend aan.
Voorlopig sneeuwkaartje van zondagochtend 14 februari (Bron KNMI) Voorlopig sneeuwkaartje van zondagochtend 14 februari (Bron KNMI) Dit weekeinde viel er weer sneeuw in ons land. Lichte sneeuw weliswaar maar voldoende om gladheid te veroorzaaken en het sneeuwdek aan te vullen of een nieuw laagje te vormen.

Matige lokaal strenge vorst
De afgelopen dagen kwam het lokaal tot strenge vorst (Wijk aan Zee, 12 februari -11,2 graden, Deelen, 10 februari -10,9 graden.) Zondagochtend meldde Woensdrecht met -9.9 graden het laagste minimum. Ook de komende nachten vriest het matig en lokaal streng, dat wil zeggen meer dan 10 graden.

Veel sneeuw Europa
De Europese wintersportgebieden hebben dankzij het winterse weerbeeld geen gebrek aan sneeuw. Ook in de middelgebergten van Duitsland en de Belgische Ardennen ligt een sneeuwdek van enkele tientallen centimeters dat voortdurend verder aangroeit. In Duitsland heeft vooral de Oostzeekust het in het afgelopen weekeinde weer zwaar te verduren gekregen door sneeuw in combinatie met een stormachtige wind.

Het noorden en noordoosten van Duitsland heeft in vele decennia niet zoveel sneeuw gehad. Zwitserland beleefde de koudste januari sinds 1987 en heel Oostenrijk ligt geheel onder een dikke sneeuwlaag. Sommige plaatsen kregen in 24 uur bijna 40 cm en zelfs in het laagland ligt lokaal meer dan een halve meter. Door de sneeuw is het lawinegevaar in sommige gebieden groot.

Ook in de Belgische Ardennen kan voorlopig nog volop worden genoten van wintersport. Het sneeuwdek is hier op veel plaatsen meer dan 30 cm, lokaal meer dan 40 cm.

Actuele weerwaarschuwingen voor Europa op www.meteoalarm.eu.

Witte winter Nader Verklaard
Achtergrond informatie en nieuws over deze winter in onze rubriek Nader Verklaard in het dossier Witte winter 2010.
---

De stuivende sneeuw leidde vooral in het noorden tot vorming van sneeuwduintjes met de fraaiste vormen (Foto: Jannes Wiersema) Sneeuwbuien boven de Waddenzee (foto: Sytse Schoustra) De dode arm van de Dinkel (foto: Jannes Wiersema)
Eerste uitgave: 27-01-10