Politie Haaglanden

Extra persbericht 14 februari

Haaglanden , 14-02-2010

Niet iedereen de BOB bij landelijke alcoholcontrole In de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 februari organiseerde Politie Haaglanden enkele grote alcoholcontroles in Den Haag en in de regio gemeenten. Het korps sloot daarbij aan bij de Europese landelijke alcoholcontrole die dit weekend plaatsvond.

Op diverse locaties in Den Haag en in de omliggende gemeenten moesten ruim 1500 automobilisten aan een blaastest meewerken. In totaal kregen 25 automobilisten een proces-verbaal omdat zij teveel alcohol hadden gedronken. Van meedere automobilsten werd het rijbewijs ingevorderd.

Alcohol in verkeer
De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro. Het rijbewijs wordt ingevorderd bij een uitslag van 570 ugl of hoger. Voor beginnen bestuurders is de invorderingsgrens lager.