Socialistische Partij

SP Amsterdam

Een keer per jaar gratis naar een museum


14-02-2010 * De SP wil iedere Amsterdammer de mogelijkheid geven eens per jaar gratis een museum in de stad te bezoeken. Op die manier wil de partij meer inwoners van de stad naar de musea trekken en tegelijkertijd wat teruggeven voor de culturele subsidie waar Amsterdammers via de belasting aan meebetalen.
Laurens Ivens
Meer dan de helft van de Amsterdammers zou van het gratis kaartje gebruik maken en het als aanmoediging zien om nog vaker per jaar naar een museum te gaan, blijkt uit onderzoek dat de Dienst Onderzoek en Statistiek onlangs voor de SP uitvoerde. SP-lijsttrekker Laurens Ivens: "Het is een fantastische mogelijkheid om de musea, die voor een deel van de Amsterdammers toch iets elitairs hebben, weer middenin de samenleving te brengen. En dat mag ook wel, want de musea krijgen jaarlijks ruim 35 miljoen euro subsidie van de gemeente."

Het initiatief van de SP kost jaarlijks een kleine twee miljoen euro. Voor dat bedrag kunnen kinderen tot 12 jaar zelfs het hele jaar gratis naar Amsterdamse musea. De SP wil het geld halen uit de toeristenbelasting die daarvoor een half procent verhoogd moet worden. Ivens: "Nu betalen Amsterdammers en toeristen even veel voor een museumkaartje, terwijl de eersten ook al via de belasting een bijdrage leveren. Wij willen die balans iets aanpassen om meer inwoners van Amsterdam te laten genieten van de schatten die de stad rijk is."