Traditionele Chinese Drakendans voor Holland Heineken House


`Internationale Taoïstische Tai Chi Vereniging bij start Chinees Nieuwjaar in Vancouver'

VANCOUVER, 20100212 -- Als start van het Chinese Nieuwjaar zal op zondag 14 februari om 3pm (12 uur 's avonds Nederlandse tijd) een 100 meter lange briesende en lawaaierige Chinese Draak samen met zijn kleinere neefje voor het Holland Heineken House dansen. De draken worden gedragen door leden van de Taoïstische Tai Chi Vereniging in Canada. Ook zal een demonstratie gegeven worden van de 108 bewegingen van de Taoist Tai Chi set. Dit ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan dit jaar van de International Taoist Tai Chi Society waar ook de Taoïstische Tai Chi Vereniging Nederland deel van uit maakt.

Dubbele Draken Dans voor goed weer tijdens de Olympische Winterspelen

De Taoïstische Tai Chi Vereniging van Canada zal haar bijdrage leveren tijdens het Openingsweekend van de Spelen door het opvoeren van een spectaculaire en zelden vertoonde Dubbele Draken Dans. In de O-zone, het feestterrein in Richmond (een voorstad van Vancouver) zal de langste Chinese draak van Noord-Amerika te zien zijn.

De 100 meter lange draak en zijn kleinere neefje zullen zich briesend en met veel lawaai over het terrein begeven langs het Holland Heineken House, de officiële ontmoetingsplaats van de Olympische sporters en hun achterban. Dit begint op zondag 14 februari, om 3pm (12 uur 's nachts Nederlandse tijd), wanneer het Chinese Nieuwjaar begint, tegelijkertijd met een grote demonstratie van Taoist Tai Chi(TM) interne kunsten voor gezondheid.

De drakenfiguur is in de Chinese cultuur bekend als de meester van het weer. En het weer in Vancouver baart de supporters en deelnemers zorgen. Er zijn verschillende legendes over het ontstaan van de Drakendans, maar algemeen wordt aangenomen dat zijn verschijning op Nieuwjaar ons verzekert van gunstig weer voor het hele jaar. De draak symboliseert ook voorspoed, kracht, waardigheid, vruchtbaarheid en harmonie.

De Draak, Richmond en de `parel'

Leden van de Taoist Tai Chi Society van Canada in Vancouver zullen de draken dragen in twee ploegen van 70 personen. De Drakendans laat zien hoe de draak de `parel' als symbool voor wijsheid volgt die hoog gedragen wordt door een danser. Als toegift zullen de leden van de vereniging de 108 vloeiende bewegingen van de TaoistTai Chi set laten zien.

Richmond is door zijn ligging op een eiland in de monding van de Fraser rivier een zeer passende plaats voor de Drakendans. In de Chinese cultuur wordt een welvarende en ontwikkelde stad met zo'n ligging vaak een `parel' genoemd, waarbij de rivier de draak symboliseert die de wijsheid achtervolgt. Net zoals draken parels achtervolgen, zo vinden de nieuwe immigranten uit China - die zichzelf vaak de `Afstammelingen van de Draak' noemen als teken van hun etnische identiteit - Richmond een aantrekkelijke plaats om te wonen.

International Taoist Tai Chi Society en Taoïstische Tai Chi Vereniging Nederland

Dit evenement valt samen met de viering van het 40-jarig bestaan dit jaar van de International Taoist Tai Chi Society. Dit is een in 1970 door Master Moy Lin-shin opgerichte non-profit organisatie met meer dan 40.000 leden in 26 landen. Ook in Nederland is de Vereniging met meer dan 1100 leden en klassen op 40 locaties actief. De Society promoot het welzijn in de gemeenschap door het beoefenen van Taoïstische Tai Chi(TM) interne kunsten voor gezondheid.

Taoïstische Tai Chi Vereniging Nederland





Ingezonden persbericht