Provincie Friesland


---


---

PERSBERICHT

Nummer: 052 GB
Datum: 14 februari 2010

Problemen verkeerslichten Burgum opgelost

De technische problemen na het instellen van de 'groene golf' op de verkeerslichten in Burgum zijn opgelost. Dit betekent geen oponthoud meer voor weggebruikers door het dorp Burgum. Buiten Burgum ondervinden weggebruikers echter nog wel enig oponthoud. Om de groene golf in Burgum mogelijk te maken, wordt namelijk een deel van het verkeer tegengehouden bij de kruispunten Sumar (Gariperhoeke) en Quatrebras, waardoor het verkeer gedoseerd naar Burgum wordt geleid.

Provincie Fryslân en de gemeente Tytsjerksteradiel gaan de gevolgen van de groene golf nog nader bekijken. Vooral de wachtrij bij Sumar en het sluipverkeer dat in de directe omgeving optreedt, krijgt daarbij de nodige aandacht. Dit zal naar verwachting begin maart opgepakt worden, zodra het weer en de voorjaarsvakantie vrijwel geen invloed meer hebben op de hoeveelheid verkeer. Daar waar mogelijk worden de instellingen van de verkeerslichten aangepast, zodat de hinder ook buiten Burgum zoveel mogelijk beperkt blijft.

Vanaf maart gaat de provincie aan de weg werken aan de N361 tussen Dokkum en de E10. Verkeer tussen Dokkum en Leeuwarden wordt geadviseerd om via Quatrebras te rijden. De provincie past daarom de verkeerslichten bij Quatrebras hierop aan. Hierdoor kan de groene golf in één richting tijdelijk iets minder goed werken (vanaf Quatrebras richting Burgum).

Waarom aanpassing verkeerslichten
De verkeerslichten in Burgum zijn aangepast vanwege de grote hoeveelheid verkeer dat door het dorp rijdt. Dit zorgde in het verleden voor lange wachttijden, vooral in de spits. Om deze problemen op te lossen, heeft de provincie in samenwerking met de gemeente Tytsjerksteradiel gekozen voor het instellen van een zogenaamde 'groene golf'. Met het instellen van deze groene golf ontstaat een betere afwikkeling van het verkeer in en door Burgum. De aanpassingen zijn tevens gericht op het in stand houden en waar mogelijk verbeteren van de oversteekbaarheid van de provinciale weg. Dit geldt voor zowel auto's als fietsers en voetgangers.

De verkeerslichten zijn begin december 2009 aangepast. Ondanks de nodige tests voordat de groene golf werd ingevoerd, deed zich een aantal onverwachte technische problemen voor. De eerste weken hebben deze problemen geleid tot storingen met de nodige files en klachten als gevolg. De meeste problemen konden snel opgelost worden. Voor een enkel knelpunt hadden de leveranciers echter meer tijd nodig om de oorzaak van de technische problemen te achterhalen.


---- --