Ingezonden persbericht



---


Statenfractie D66 Noord-Holland

P E R S B E R I C H T ONDER EMBARGO tot 14 februari 2010, 11:00 uur

D66 ZET OP VALENTIJNSDAG VRIJWILLIGERS IN HET ZONNETJE

Haarlem, 12 februari 2010

Op Valentijnsdag gaan D66 Noord-Holland, meerdere D66-afdelingen en de Europese D66-fractie vrijwilligers die actief zijn voor musea en op het gebied van cultuur-historisch erfgoed een hart onder de riem steken. Via deze Valentijnsactie spreekt D66 haar waardering uit voor de inzet van de vrijwilligers. Het is belangrijk dat de vele vrijwilligers nog jaren doorgaan en dat er de komende jaren weer nieuwe vrijwilligers bijkomen.

19e Valentijnsactie op rij
Sinds 1992 zet D66 Noord-Holland op Valentijnsdag vrijwilligers en organisaties op het gebied van welzijn, zorg, sport en cultuur in het zonnetje. Dit 19de jaar is de keuze gevallen op vrijwilligers die zich inzetten bij cultuur-historisch erfgoed en musea. "Het bewaken en levendig houden van ons cultuureel erfgoed alsmede het draaiend houden van allerlei musea in Noord-Holland kan niet zonder vrijwilligers. Veel cultureel-historisch materiaal zou zonder vrijwilligers verloren zijn gegaan en veel musea zouden anders hun deuren moeten sluiten", aldus Joke Geldhof, fractievoorzitter van D66 Noord-Holland.

In de aanloop naar 2011 - het Europese jaar van de vrijwilligers (The European year of volunteering) - haakt dit keer ook D66 europarlementariër Marietje Schaake aan.

Cultuur-historisch erfgoed en musea
Noord-Holland kent veel musea en herbergt een breed scala aan cultuur-historisch erfgoed. Het sluit bovendien aan bij punten waar D66 Noord-Holland zich het afgelopen jaar sterk voor heeft gemaakt. Zo pleitte de Statenfractie voor voortzetting van het Westfriese Museum voor Realisme. Ook diende D66 een initiatiefvoorstel in "van Provinciaal Erfgoed naar Maatschappelijk Kapitaal" om de verkokering van het erfgoedbeleid te doorbreken en om erfgoed meer als economische drager te gaan zien. Erfgoed kan een impuls zijn voor werkgelegenheid en de toeristische sector.

Vrijwilligers van organisaties in meerdere gemeenten worden bezocht. In Velsen het Bunker Museum Ijmuiden. In Beemster de Stichting tot behoud van korenmolen 'De nachtegaal'. In Purmerend de vrijwilligers van Museum Waterland. In Huizen het Huizer Museum het Schoutehuis en in Loosdrecht de vrijwilligers bij kasteel Sypesteyn.
---

Nadere informatie voor de redactie: U bent van harte uitgenodigd voor deze Valentijnsactie. Op 13 februari wordt om 11:00 uur het Bunkermuseum IJmuiden aangedaan (Badweg, schuin tegenover Camping De Duindoorn). Op 14 februari: 11:15 uur Agrarisch museum Westerhem (Middenweg 185, Middenbeemster); 13:00 uur Museum Waterland (Kaasmarkt, Purmerend); 14:15 uur Huizer Museum het Schoutenhuis (Achterbaan 82, Huizen); 15:30 uur Kasteelmuseum Sypesteyn (Nieuwe Loosdrechtsedijk 150, Loosdrecht).

Bij elke locatie op 14 februari zullen de lokale D66 lijsttrekker en Joke Geldhof met een toepraak om de vrijwilligers bedanken voor hun jarenlange inzet. Op 14 februari is ook D66-Europarlementariër Marietje Schaake aanwezig. Tevens is er gelegenheid voor foto's en interviews.