Eerste overzichtstentoonstelling van multitalent Alex van Warmerdam

27/10/2009 07:47

Stedelijk Museum Schiedam

Alex van Warmerdam

Tentoonstelling

schilderijen, film, theater

14 februari - 24 mei 2010

Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert van 14 februari tot en met 24 mei 2010 de eerste overzichtstentoonstelling Alex van Warmerdam. Tentoonstelling. schilderijen, film, theater. De tentoonstelling ontsluit zijn multitalent in heel zijn diversiteit. Ensceneringen van nooit eerder tentoongestelde schilderijen, tekeningen, grafisch werk, film(fragmenten), decorstukken en gedichten nemen het publiek mee in de gedachtewereld van de kunstenaar: een wereld waarin grimmige humor en absurdistische wendingen schuil gaan.

Alex van Warmerdam (Haarlem, 1952) is bekend als film- en theatermaker. Zijn nieuwste film, De laatste dagen van Emma Blank (2009) is gekozen tot de beste Europese film van Venice Days tijdens het filmfestival van Venetië. Ook in Nederland is de film succesvol ontvangen. Tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht ontving Alex van Warmerdam De Gouden Kalf voor het beste scenario.

Minder bekend is dan Van Warmerdam ook schildert. Hij volgde de Grafische School en de Rietveld Academie in Amsterdam, waar hij afstudeerde in vrije grafiek en schilderen. De beeldende kunst speelt een rol in àl zijn werk. In zijn films, theatervoorstellingen en boeken treden schilders op, of personages die schilder zouden willen zijn. In 2001 vermaakte en verbaasde Van Warmerdam de lezers van het NRC Handelsblad met zijn wekelijkse tekeningen.

De tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam geeft toegang tot de verrassende wereld van Alex van Warmerdam.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl