Prinses Màxima komt naar CODA

22/01/2010 10:31

CODA

Prinses Màxima komt naar CODA

Expositie van 14 februari t/m 9 mei 2010

Prinses Màxima is dé populairste prinses van het Nederlandse Koningshuis.

Voor magazine Atelier alle reden om in samenwerking met het tijdschrift Vorsten Royale, Omroep Max en Winsor & Newton de 21ste Atelier Schilderwedstrijd voor amateurschilders in het teken te stellen van onze toekomstige koningin. Nog nooit is in Nederland een tentoonstelling te zien geweest die alleen bestaat uit geschilderde portretten van Prinses Màxima. CODA Museum in 'Koninklijk Apeldoorn' beleeft die primeur met de expositie van de 200 beste inzendingen.

Deelnemers zijn de uitdaging aangegaan in de huid te kruipen van een heuse hofschilder. Zij hebben Prinses Màxima geheel op eigen wijze geportretteerd op doek. Als moeder, als prinses, als echtgenote. Op een realistische, abstracte, kwetsbare of krachtige manier.

De vakjury, bestaande uit Ans Markus (erejurylid), Tiest Simons (voorzitter), Rem de Boer en Ives de Roo, heeft uit alle inzendingen de werken gekozen die in het museum geëxposeerd worden. De 19 prijswinnaars worden zaterdag 13 februari bij CODA bekend gemaakt in een bijeenkomst voor genodigden. Er zijn negen 3e prijzen, zes 2e prijzen en drie 1ste prijzen en de hoofdprijs, de Atelier Artist Award. Deze bestaat onder andere uit een bronzen beeld van kunstenaar Rob Houdijk.

Om ca. 16.00 uur zal de tentoonstelling officieel geopend worden door Ans Markus.

Stemmen voor vorstelijke prijs

Het publiek kan tot en met 4 april een stem uitbrengen op één van de 200 schilderijen en daarmee een Vorstelijk Verblijf winnen voor twee personen in Hotel Oranjeoord in Hoog Soeren. Deze prijs is beschikbaar gesteld door Hotel Oranjeoord. Ook kinderen van 6 t/m 12 jaar kunnen hun stem uitbrengen als kinderjury. Voor hen valt er een prachtig schilderspakket te winnen van Winsor & Newton. Een stem uitbrengen kan via stemformulieren in de tentoonstelling en vanaf 21 februari digitaal via de CODA website. Zowel de winnaars van dit Vorstelijk Verblijf en het schilderspakket als de maker van het winnende schilderij zullen tijdens het Museumweekend (11 en 12 april) gehuldigd worden en hun prijs in ontvangst nemen.

Activiteiten 14 februari

Om de tentoonstelling feestelijk in te leiden én omdat het Valentijnsdag is zijn er op zondag 14 februari tussen 13.00 en 17.00 uur diverse gratis activiteiten rondom Prinses Màxima en haar geboorteland Argentinië. Voor kinderen wordt een mega Kinderatelier georganiseerd, waar zij zelf een koninklijke hoed maken en omgetoverd worden in een ware prins of prinses. Het publiek kan deelnemen aan een Salsa workshop door Salsa Loca, een Zumba workshop door Josine Sport en Health Center en er is een Bonbon workshop van banketbakkerij Maassen in het CODA Café. Ook wordt in CODA Café bij bestelling van een kop koffie, thee of frisdrank een gratis Maximaatje geserveerd. De middag wordt onder andere opgeluisterd door Argentijnse live muziek door SPMA. Het totale programma en tijden zijn te zien op www.coda-apeldoorn.nl/maxima

Koninklijk arrangement

Speciaal voor deze bijzondere tentoonstelling is er een arrangement samengesteld op 20 februari, 13 maart, 3 en 24 april en 8 mei, in samenwerking met Paleis Het Loo. Om 11.00 uur start men met een Royal Tour langs Koninklijke hotspots op Paleis Het Loo. Een gids leidt de bezoeker langs de verschillende plaatsen in en rond het paleis, waar de Oranjes en ook leden van buitenlandse vorstenhuizen bijzondere momenten beleefden. Daarna gaat men op eigen gelegenheid naar CODA Museum. Rond 13.00 uur is er in CODA Café een vorstelijke lunch en daarna kan men op eigen gelegenheid de tentoonstelling Prinses Màxima bezoeken. Vooraf boeken is noodzakelijk via www.coda-apeldoorn.nl/maxima

Bezoekers met een geldige CODA Pas, een museumkaart en kinderen tot en met 15 jaar kunnen gratis de tentoonstelling Prinses Màxima bezoeken. Voor alle andere bezoekers gelden de reguliere tarieven. Zie www.coda-apeldoorn.nl

Bovendien ontvangen de eerste 2000 bezoekers een gratis Atelier Magazine en een attentie van Winsor & Newton.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.coda-apeldoorn.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,