Gemeente Laarbeek


Controle vakantieverzuim scholen

Op vrijdag 12 februari 2010 wordt in de regio Helmond/Peelland een grootschalige controle vakantieverzuim gehouden op scholen voor het Voortgezet Onderwijs en Speciaal Voortgezet Onderwijs. Tussen 8.30 en 12.00 uur bezoeken de leerplichtconsulenten van de gemeenten steekproefsgewijs scholen en controleren samen met de directies of leerlingen ongeoorloofd afwezig zijn.

Bij ongeoorloofde afwezigheid wordt contact opgenomen met de ouders of verzorgers van de betreffende jongere. Er is bewust gekozen voor deze dag omdat die middag de z.g. Carnavalsvakantie begint. Ouders van leerplichtige jongeren zijn namelijk verplicht zich te houden aan de vakantieperioden die de school vaststelt.

Strafbaar
Ongeoorloofd schoolverzuim is een overtreding waarvoor een straf kan worden opgelegd. Het straffen is maatwerk. Ouders die zelf de aanleiding zijn voor het verzuim van hun kind of op de hoogte zijn van dat verzuim worden hierop aangesproken. Zij lopen grote kans een proces verbaal te krijgen.

Regionale samenwerking
Eén van de speerpunten van het ministerie van Onderwijs is het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. In dat kader is het belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium signalen op te pikken die wijzen op ongeoorloofd schoolverzuim. Het ministerie stimuleert de gemeenten om hiervoor initiatieven te ontwikkelen en controleacties te houden.

De regiogemeenten Asten, Deurne, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren organiseren gezamenlijk deze controleactie. Het doel van de actie is om een duidelijk signaal af te geven dat de overheid ongeoorloofd schoolverzuim niet accepteert.

Omdat de gemeenten overtuigd zijn van het nut en de noodzaak van dit soort controles, zullen ze vaker worden gehouden.