Rijksmuseum


PERSBERICHT

BankGiro Loterij steunt het Rijksmuseum
Bijdrage aan cultuur gestegen tot 60 miljoen euro

Het Rijksmuseum is zeer verheugd dat het zijn aankoopbudget mag versterken met 2.728.978,93,-- door een bijdrage van de BankGiro Loterij. De loterij steunt dit jaar eveneens het project Het Nieuwe Rijksmuseum met 908.000,--.

Het Rijksmuseum ontving de cheques gisteren tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Utrecht. Totaal werd 60 miljoen euro, de helft van het jaarlijks ingelegde loterijgeld, uitgedeeld aan 62 culturele instellingen.

Vorig jaar verwierf het Rijksmuseum met steun van de BankgiroLoterij onder meer vier uitzonderlijke tekeningen van Jacob Cats uit ca. 1795 en twee koninklijke huwelijkskoffers van meubelmaker André-Charles Boulle uit 1688. Ook werd het geld aangewend voor de Museum Plus Bus, een initiatief van zeven musea dat het mogelijk maakt groepen senioren uit verzorgingshuizen of met thuiszorg deze musea gratis te laten bezoeken.

Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum (op NOS.nl): "Een amputatie zou het zijn, als de musea het geld van de BankgiroLoterij zouden moeten missen. Zonder de BankGiroLoterij zouden Nederlandse musea niet kunnen meedoen op de internationale kunstmarkt."