Port of Rotterdam

Haven zoekt grote daken

11-02-2010

Nog ruim twee weken lang kan men ze zien lopen op de daken in het Rotterdamse havengebied; ondernemers die meten of hun dak in aanmerking zou kunnen komen voor een subsidie voor zonnepanelen. Ook het Havenbedrijf Rotterdam inventariseert of en zo ja welke daken van de eigen gebouwen aan de voorwaarden voldoen. Duurzaamheid is één van zijn speerpunten.

Eneco
Geschikte panden met een dak van minstens 1.500 m2 worden, vóór 28 februari doorgegeven aan Eneco dat ook voor het havengebied optreedt als organisator en uitvoerder van de actie "Grote Daken". Bedrijven hoeven zelf niet te investeren, dat doet Eneco. Ook onderhoudt het energiebedrijf het systeem gedurende 15 jaar. Na deze periode draagt Eneco het systeem over aan de gebouweigenaar die dan nog zeker 10 jaar profijt heeft van de opgewekte zonnestroom. Kijk hier voor meer informatie en een aanvraagformulier.

Potentie haven
De potentie van haven- en distributiegebieden voor zonne-energie, wordt geïllustreerd door de logistieke groep Katoen Natie. Deze heeft op zijn vestiging in Burcht/Antwerpen een park fotovoltaïsche panelen met een oppervlakte van 800.000 vierkante meter geplaatst. Dat is de grootste installatie van zonne-energie in Europa. De installatie heeft een vermogen van 40 megawatt, een kwart van alle zonne-energie in Vlaanderen. Met het project is een bedrag gemoeid van 166 miljoen euro. De opgewekte energie is vooral voor eigen gebruik. Het overschot wordt geleverd aan het openbare net. (Gebaseerd op: Express.be / MD Info 7-12-2009)

Meer informatie:
Feiten en cijfers Havenbedrijf Rotterdam N.V. en de Rotterdamse haven


----------

© Havenbedrijf Rotterdam N.V.