Raad van State


vrijdag 12 februari 2010
11.45 uur
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Heerde heeft verleend aan Bitufa Waterproofing voor het produceren van bitumen aan de Vlijtweg in Wapenveld. De vergunning maakt onder meer de uitbreiding mogelijk van de productiecapaciteit en de werktijden. Twee omwonenden vrezen voor geur- en geluidsoverlast. (zaaknummer 200904605/1)
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Roerdalen heeft opgelegd aan de eigenaar van manege de Boshoeve aan de Waardenweg in Montfort. De zitting gaat ook over de dwangsom die het gemeentebestuur heeft opgelegd aan de eigenaar van het complex waarin de manege is gevestigd. Hij is de vader van de eigenaar van de manege. Het gemeentebestuur heeft de dwangsommen opgelegd, omdat in de manege activiteiten plaatsvinden die volgens het bestemmingsplan niet zijn toegestaan. Het gaat onder meer om bruiloften en danslessen. Ook zijn er reclameborden bij de manege aangebracht. Deze zijn in strijd met het bestemmingsplan geplaatst, aldus het gemeentebestuur. Ook hadden er volgens hem bouwvergunningen voor de reclameborden moeten worden aangevraagd. De rechtbank in Roermond heeft in mei 2009 het beroep van de vader tegen de dwangsom niet-ontvankelijk verklaard, omdat hij te laat beroep had ingediend. Het beroep van de eigenaar van de manege tegen de andere dwangsom heeft de rechtbank ongegrond verklaard. Beide mannen komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen de afzonderlijke uitspraken van de rechtbank. (zaaknummers 200904941/1 en 200904942/1)

13.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Oost-Gelre heeft opgelegd aan een koel- en vrieshuis aan de Kerkstraat in Harreveld. Volgens het gemeentebestuur had het bedrijf uiterlijk in juni 2008 een geluidsscherm van 4,4 meter boven maaiveld moeten aanleggen om aan de geluidsnormen te voldoen. Door dat niet te doen handelt het bedrijf in strijd met een milieuvoorschrift dat voor het bedrijf geldt. Het bedrijf wil liever een aarden wal aanleggen in plaats van een geluidsscherm. Ook zouden omwonenden niet klagen over geluidsoverlast, aldus het koel- en vrieshuis. Daarom komt het tegen de dwangsom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200904543/1)