Gemeente Almere

Gemeente Almere en NUON tekenen voor `Energiefonds Poort'


12-02-2010

Ondertekening Energiefonds Poort Gisteren tekenden Martine Visser (wethouder Economie) en Adri Duivesteijn (wethouder Ruimtelijke Ordening) en Henk Dekker (directeur Nuon Warmte) een overeenkomst met betrekking tot het `Energiefonds Poort'. Almere heeft de ambitie om Almere Poort te ontwikkelen tot een duurzaam stadsdeel, en Nuon draagt daar graag aan bij. Om deze ambitie te ondersteunen richtten de gemeente Almere en NUON dit fonds - dat 2,5 miljoen euro bedraagt - samen op. Vooruitlopend op de ondertekening werd reeds 250.000 euro beschikbaar gesteld voor de bouw van het KlokHUIS; een duurzaam initiatief van het gelijknamige jeugdprogramma, dat kinderen de kans biedt zélf een duurzaam huis te bouwen.

Het `Energiefonds Poort' wordt beheerd door de gemeente Almere. Een Raad van Toezicht, die bestaat uit een wethouder van de gemeente Almere en de directeur van Nuon Warmte, ziet er op toe dat het fonds doelmatig wordt besteed. Er zijn drie verschillende bestedingsvormen mogelijk. Zo kan sprake zijn van een investering in duurzame energie die zichzelf weer terugverdient (uit opbrengsten kan opnieuw worden geïnvesteerd in duurzame energie, denk bijvoorbeeld aan windmolens of windenergie), een garantiefonds om borg te staan voor duurzame (energie)investeringen van niet-commerciële instellingen, en een serie éénmalige investeringen om innovatieve duurzaamheidprojecten van de grond te krijgen en zichtbaar te maken. Wanneer partijen aanspraak willen maken op het fonds, kunnen zij een verzoek indienen bij de gemeente Almere. Het eerste verzoek is inmiddels gehonoreerd: er wordt
250.000 euro uitgetrokken voor het KlokHUIS, dat in het Cascadepark - de `etalage van duurzaamheid ` - komt te staan. Het fonds heeft een looptijd van tien jaar.

De contractondertekening is niet de eerste keer dat de gemeente Almere en Nuon de handen - op het gebied van duurzaamheid - ineen slaan. Eerder zijn de gemeente en Nuon overeen gekomen sámen te komen tot een verduurzaming van Almere Poort. Naast het Energiefonds zal Poort worden voorzien van restwarmte uit de Centrale Diemen, waarmee een CO2 reductie van 82% tot stand wordt gebracht. Bovendien leggen de gemeente en Nuon samen het Zoneiland Almere in Noorderplassen West aan; de eerste paal van de Zoneiland werd op de Dag van de Duurzaamheid (9 september 2009) gelagen.

Wethouders Visser en Duivesteijn zijn positief over het `Energiefonds Poort'. Duivesteijn: "In Almere werken we al jaren aan ons duurzaamheidbeleid. We stelden de Almere Principles op, richtten het DuurzaamheidsLab in, en vorige week presenteerden we onze Uitvoeringsagenda. Het fonds is met name een uitdrukking van het Almere Principle `Ontwerp gezonde systemen'. Wij zoeken actief naar gezonde oplossingen." Martine Visser is trots op het resultaat: "Het sluit aan op de ambitie om Almere te ontwikkelen tot een icoon van duurzaamheid." Ook directeur Henk Dekker is enthousiast: "Almere is een belangrijke stad voor Nuon Warmte; ruim veertig procent van onze klanten woont in Almere. Nuon Warmte gaat graag mee in het streven om duurzaamheid op grote schaal toe te passen."
Winter 2009