Provincie Overijssel

Te weinig mogelijkheden voor intensieve veehouderij Wierden

Het bestemmingsplan `Buitengebied 2009' van de gemeente Wierden, dat door de raad op 12 januari 2010 is vastgesteld, mag voor een deel niet uitgevoerd worden.

Het gaat om de ontwikkelingsmogelijkheden voor intensieve veehouderij in de twee landbouwontwikkelingsgebieden (LOGs) De Kolonie en Wierden.

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben besloten een reactieve aanwijzing te geven voor een deel van het buitengebied. Dat is eigenlijk een soort onthouding van goedkeuring achteraf. Het is de tweede keer dat de provincie Overijssel een reactieve aanwijzing geeft en er zijn vele stappen aan voorafgegaan voordat hiertoe besloten wordt.

Overleg
De provincie heeft de mogelijkheid dit te doen onder de Wet ruimtelijke ordening die in 2008 is ingegaan. De provincie keurt sinds die tijd geen bestemmingsplannen meer goed of af, maar beschikt, net als iedere inwoner van Overijssel, over de mogelijkheid een zienswijze in te dienen op een bestemmingsplan. Voorafgaand daaraan is er altijd overleg tussen gemeente en provincie in het voorontwerpstadium van een plan. In dat overleg worden de provinciale belangen duidelijk gemaakt. Als naar de mening van de provincie die belangen onvoldoende zijn gewaarborgd in het uiteindelijke bestemmingsplan, dient zij een zienswijze in. Die belangen staan verwoord in de Omgevingsvisie en het Reconstructieplan Salland-Twente.

Bezwaar
De zienswijze die de provincie heeft ingediend tegen het ontwerp-bestemmingsplan `Buitengebied 2009' heeft niet geleid tot een aanpassing van het plan door de gemeente Wierden in de lijn van het provinciale beleid. Het belangrijkste bezwaar dat de provincie heeft, is dat de gemeente slechts ruimte biedt voor in totaal twee nieuwe intensieve veehouderijen in de beide LOGs. Uit een analyse voor de gemeentelijke visie op de landbouwontwikkelingsgebieden bleek eerder dat er in beide gebieden ruimte is voor in totaal vijf nieuwvestigingen van intensieve veehouderijen. De gemeenteraad heeft er voor gekozen in de ontwikkelingsvisie voor de LOGs en nu ook in het bestemmingsplan de ruimte te beperken tot maximaal twee nieuwe bedrijven.

Duurzame ontwikkeling
Daarmee is onvoldoende rekening gehouden met de provinciale belangen om in de LOGs ruimte te bieden voor de ontwikkeling en nieuwvestiging van intensieve veehouderij. In het Reconstructieplan is gekozen voor een duurzame ontwikkeling van het platteland. Intensieve veehouderij wordt zoveel mogelijk geweerd bij natuurgebieden en ook in de zogeheten verwevingsgebieden is er beperkt ruimte voor ontwikkeling. Daarom moet er in de LOGs ruimte geboden worden voor intensieve veehouderij.
Gedeputeerde Staten dragen met hun aanwijzing de gemeente Wierden op het bestemmingsplan aan te passen voor de twee
landbouwontwikkelingsgebieden. Als de gemeenteraad daar geen gehoor aan geeft, kan de provincie zelf een inpassingsplan maken.