Doorbraak digitaal veilsysteem voor Nederlandse komkommerteelt

12/02/2010 13:07

Best of Four

Barendrecht, 12 februari 2010 - Telersvereniging Best of Four en de komkommertelersverenigingen verenigd in de K8 hebben een bijzondere doorbraak bewerkstelligd op het gebied van afzet en samenwerking. De K8, die negentig procent van de Nederlandse komkommertelers vertegenwoordigt, heeft zich uitgesproken voor een digitaal veilsysteem dat per 2011 geïmplementeerd wordt.

Het bundelen van krachten is daarbij onontbeerlijk. Op dit moment is er één Associatie van Producentenorganisaties (APO) in de komkommers en dat is de Kompany. Daarnaast wordt gewerkt aan een tweede APO waarbij BGB, VDT en Coforta betrokken zijn. Het bestuur van Best of Four heeft op 10 februari aangegeven zich bij deze APO-West aan te willen sluiten. Doel van deze APO's is een betere positie van komkommertelers in de afzetketen.

Peter Meurs van Best of Four: "Deze stappen zijn van enorme betekenis voor de hele Nederlandse tuinbouw. Het is onze visie om dit digitale veilsysteem voor alle glas-, vollegrondsgroenten en fruit te realiseren. Komkommers zijn de eerste belangrijke stap in die richting. De vorming van een nieuwe komkommer-APO is een noodzakelijk middel om tot een digitaal veilsysteem te komen met voldoende volume." Op initiatief van Best of Four start een K8-werkgroep die bekijkt hoe gezamenlijke komkommerverkoop al in 2010 gestart kan worden in aanloop naar de implementatie van het digitale veilsysteem in 2011.

De K8 bestaat uit telersverenigingen Sun Quality, ZON, Komosa, BGB, VDT, Coforta en Best of Four. Het samenwerkingsverband is voor een compleet nieuwe afzetstrategie omdat in de huidige marktsituatie telers volledig afhankelijk zijn geworden van de handel, prijstransparantie is verdwenen, een neerwaartse prijsspiraal is ontstaan en omdat er sprake is van structurele onderbieding. Peter Meurs: "Alleen een digitaal veilsysteem biedt antwoord op de huidige problemen die telers ondervinden. We moeten de beschikking over ons eigen product terugkrijgen en de prijsvorming moet inzichtelijk zijn. Het digitale veilsysteem is GMO- en NMA-bestendig. Een dergelijke open en transparante internationale marktplaats is het systeem van de toekomst voor onze Nederlandse versproducten."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl