Delta

Feestelijke opening Sloecentrale Vlissingen-Oost

Middelburg, 12-2-2010

DELTA en EDF openen vandaag, vrijdag 12 februari, officieel de nieuwe Sloecentrale in Vlissingen-Oost. Een gasgestookte energiecentrale die zo'n twee miljoen huishoudens van energie kan voorzien. Door de nieuwste technologie die Siemens in de centrale heeft verwerkt is het rendement van de centrale twee keer zo hoog als een gemiddelde kolengestookte centrale. In vergelijking met andere energiecentrales is de CO2 uitstoot zo'n 25% minder.

EDF en DELTA slaan handen ineen; hightech en vriendelijker voor het milieu.

De Sloecentrale kan 870 megawatt opwekken. Ter vergelijking: de naburige kerncentrale in Borssele heeft een vermogen van 485 megawatt. Het is de meest flexibele centrale van Nederland. Zo kost het weinig tijd de centrale in te schakelen en uit te zetten. Daarmee speelt de centrale in op de behoeften van de energiemarkt want er is steeds meer sprake van pieken en dalen in de vraag naar energie. Flexibiliteit in de aanlevering is dus gewenst. Een gasgestookte centrale is ook groener omdat er minder CO² vrijkomt bij de verbranding. Alleen de kerncentrale stoot nog minder CO² uit.

Peter Boerma, CEO van DELTA, is zeer tevreden met de nieuwe centrale. "De Sloecentrale past heel goed binnen de DELTA-brandstofmix voor energieopwekking. Die bestaat uit kolen, biomassa, gas, zon- wind- en kernenergie. "De Sloecentrale is niet voor niets groen van kleur want de centrale draagt bij aan het streven van DELTA om in 2050 CO2 neutraal te zijn.", aldus Peter Boerma. DELTA is zeer verheugd over de goede samenwerking met EDF.

Sinds de start van de bouw (juli 2007) zijn ruim tweeënhalf miljoen manuren gespendeerd aan het project. Tijdens hoogtepunt van bouw waren er zo'n 1200 mensen per dag aan het werk. De centrale is volledig operationeel sinds december 2009. De Sloecentrale bestaat uit twee units die ieder 435 megawatt kunnen opwekken en heeft een rendement van ongeveer 59 procent. De Sloecentrale neemt vier procent van de Nederlandse elektriciteitsproductie voor zijn rekening

DELTA N.V. is een zelfstandige fullserviceprovider op het gebied van (duurzame) energie en water, (industriële) afvalverwerking, digitale diensten, netbeheer en infrastructuur.
Door deze diensten gecombineerd aan te bieden, speelt DELTA in op de behoefte aan comfort en gemak. Voor de particuliere klant betekent dit: één leverancier voor alles wat via een kabel of leiding het huis binnenkomt. Voor de zakelijke afnemer: een op maat gemaakt contract waarin DELTA een gewenste combinatie van diensten aanbiedt, tegen scherpe voorwaarden. Bij DELTA werken ruim 3.650 mensen (fte's). De aandelen van DELTA zijn in handen van negentien Zeeuwse en Brabantse gemeentes en de provincies Zeeland, Brabant en Zuid-Holland.