Project Gemeente Westland

leven en werken in 2020

Wonen, leven en werken in 2020

Publicatiedatum: 12-02-2010

Wonen, leven en werken in 2020 in Ter Heijde, Heenweg, Maasdijk, De Lier, Kwintsheul en Honselersdijk

In maart 2009 heeft de gemeenteraad de sociaal maatschappelijke visie 'Mijn Westland, ons Westland 2020' vastgesteld. De eerste stap in het realiseren van de doelen uit de visie is gezet in de tweede helft van 2009. Samen met de inwoners van de kernen Ter Heijde, Heenweg, Maasdijk, De Lier, Kwintsheul en Honselersdijk zijn concept sociale kaders voor die kernen opgesteld. Deze kaders gaan richting geven aan alle individuele inzet van inwoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers en ook gemeente. Deze voorlopige kaders zijn op 12 februari aan de deelnemers van de kernbijeenkomsten en de leden van de gemeenteraad gepresenteerd in de Rank in De Lier.

De sociaal maatschappelijke visie 'Mijn Westland, óns Westland' In de sociaal maatschappelijke visie wordt een streefbeeld neergelegd. 'Westland 2020: Een sociale ondernemende gemeente, met allure. Eén gemeente met ruimte voor de eigenheid van de kernen". In de kernen komt veel samen, men leeft er samen, ontmoet elkaar, sport er op sportparken, sporthallen en andere accommodaties. Sociale cohesie en de accommodaties zijn belangrijke thema's en de vraag was of de huidige stand van zaken behouden of verbeterd kan worden. Vitale kernen zijn belangrijk en voor een vitale kern is de inzet van zowel inwoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers als gemeente noodzakelijk.

Op bezoek in de kernen
In iedere kern zijn 2 gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van bovengenoemde partijen. De gemeente heeft alle opgehaalde informatie verwerkt in sociale ontwikkelingskaders (concept). Met deze kaders wil de gemeente richting geven aan het samenspel tussen partijen als maatschappelijke organisaties, ondernemers en inwoners. Zij zijn het immers die, ondersteund door de gemeente, samen staan voor de vitaliteit en leefbaarheid.

De concept sociale ontwikkelingskaders zullen na de gemeenteraadsverkiezingen voorgelegd worden aan de raad. In 2010 volgen nog de sociale ontwikkelingskaders voor kernen Naaldwijk, Wateringen, Monster, Poeldijk en 's Gravenzande.