Gemeente Hulst


Persbericht - 28.01.2010

Warme truien & dunne bloezen

Vrijdag 12 februari 2010 is het Warme Truiendag in Nederland. Op die dag wordt de verwarming een stukje lager gezet om zo energie te besparen en klimaatwinst te boeken. Als Millenniumgemeente neemt Hulst natuurlijk ook deel aan deze landelijke actie. Op 12 februari 2010 gaat in het stadhuis, de gemeentewinkel en de stadschuur te Hulst de verwarming een standje lager. De gemeente Hulst roept haar inwoners en ondernemers op dit voorbeeld te volgen.

De verwarming één graad lager betekent 7% minder energieverbruik en dus ook 7% minder CO2-uitstoot. Op die manier maakt de gemeente Hulst werk van energiebesparing. Natuurlijk is de Warme Truiendag een symbolische dag. Het streven is om mensen te motiveren om door eenvoudige maatregelen structueel energie te besparen. Door het verstandig omgaan met energie, kan een grote klimaatwinst worden geboekt.

De Millenniumwerkgroep Hulst heeft naast de Warme Truiendag het voornemen om in de zomerperiode een Dunne Bloezendag te organiseren. In de winter zijn het de CV-installaties die veelvuldig energie opslorpen. Maar in de zomer draaien de aircos volop. Ook dat zorgt voor CO2-uitstoot.

Waarom CO2 verminderen?
Broeikasgassen, zoals CO2, warmen de aarde op waardoor het klimaat verandert. Een warmer klimaat klinkt misschien lekker, maar heeft veel ongewenste gevolgen. Een gevolg is bijvoorbeeld het smelten van de poolkappen. Hierdoor zal het water stijgen en worden grote delen van Nederland bedreigd met overstroming. Ook dreigt een kwart van alle dieren en planten de komende decennia uit te sterven doordat zij niet kunnen overleven in een ander klimaat. Daarom doet de gemeente Hulst mee aan de Warme Truiendag op vrijdag 12 februari 2010.

Waarom 12 februari?
Op 16 februari 2005 werd het Verdrag van Kyoto ondertekend. Vrijdag 12 februari is de vrijdag die het dichtst bij deze datum ligt. De bedoeling van het Kyoto protocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te erminderen. De dag herinnert iedereen aan de afspraken van het verdrag.
---

Gemeente Hulst stafafdeling - Communicatie
Micaëla Van Bunder (gemeentevoorlichter)
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: communicatie@gemeentehulst.nl