Bodemonderzoeken OVAM brengen duidelijkheid over Lokerse bodem

21/12/2009 13:00

OVAM

De OVAM maakt vandaag de resultaten bekend van een reeks bodemonderzoeken die in de periode 2006-2009 gevoerd zijn in Lokeren. Haarsnijderijen hebben er van de 18de tot de 20ste eeuw gezorgd voor historische bodemverontreiniging met kwik. Uit de onderzoeken blijkt dat 44 percelen op tien verschillende locaties gesaneerd moeten worden. Aangezien het om een historische verontreiniging gaat, waarvoor de huidige eigenaars en bewoners geen schuld dragen, zal de OVAM de kosten van de sanering dragen. De OVAM start volgend jaar met de opmaak van het bodemsaneringsproject. De eigenlijke saneringswerken volgen vanaf 2012.

Haarsnijderijen zorgen voor historische bodemverontreiniging

Van de 18de eeuw tot de jaren '60 van de vorige eeuw stond Lokeren bekend om zijn haarsnijderijen.

In deze fabrieken en ateliers werden konijnen- en hazenvellen behandeld met een preparaat op basis van kwik om de haren als grondstof te kunnen gebruiken in de viltindustrie en de hoedennijverheid. Deze industrie heeft voor Lokeren heel wat betekend op economisch vlak, maar heeft -helaas- ook een negatieve invloed gehad op het milieu.

Historische activiteit geïnventariseerd

Op basis van archiefgegevens van de stad Lokeren zijn in totaal 35 haarsnijderijen geïnventariseerd. De meesten hebben hun activiteiten reeds geruime tijd stopgezet. De grotere terreinen zijn vandaag nog braakliggend. Het onderzoek naar de historische verontreiniging op deze terreinen verloopt individueel en door de respectievelijke eigenaars.

De kleinere haarsnijderijen zijn ondertussen echter uit het gezichtsveld verdwenen en hebben plaats gemaakt voor nieuwe bestemmingen zoals woningen, handel en scholen. Omwille van hun verleden blijven deze locaties echter gebonden aan de verplichtingen van het bodemdecreet. Dit betekent dat bij verkoop of overdracht van de grond een bodemonderzoek moet gebeuren.

Aangezien de huidige bewoners geen verantwoordelijkheid dragen voor de mogelijke historische verontreiniging, voerde de OVAM de afgelopen jaren op 27 locaties een reeks globale bodemonderzoeken. Deze globale onderzoeken ontlasten de huidige eigenaars en bewoners van hun onderzoeksplicht en zijn bovendien veel efficiënter dan een perceelsgebonden onderzoek.

Bodemsanering noodzakelijk op 44 percelen

Op 10 locaties (in totaal 44 percelen) werden bodemverontreinigingen met kwik aangetroffen die verder aangepakt moeten worden. De eigenaars en huurders van deze percelen werden reeds persoonlijk op de hoogte gebracht door de OVAM. In afwachting van de sanering wordt de bewoners aangeraden geen zelfgekweekte groenten te consumeren en zoveel mogelijk ingestie van de bodem door kinderen te vermijden.

De OVAM start in 2010 met de opmaak van het bodemsaneringsproject. De eigenlijke saneringswerken volgen vanaf 2012. De betrokken eigenaars en bewoners zullen op regelmatige basis geïnformeerd worden over de vorderingen in het dossier. Ondanks de noodzaak tot saneren, kunnen percelen die enkel voor bewoning gebruikt worden in tussentijd verkocht of overgedragen worden, op voorwaarde dat er geen andere bodemverontreinigende activiteiten op de grond hebben plaatsgevonden.

Persinfo: