Onderwijs vindt stoppen op je 62e nog steeds heel gewoon

21/12/2009 06:00

SBO

Slechts twaalf procent van het management van scholen in het primair en voortgezet onderwijs vindt dat leraren na hun 62e jaar moeten doorwerken. 58 procent vindt het lerarenberoep daarvoor te zwaar. Scholen bieden de oudere leraar daarom vooral ontziemaatregelen aan en leggen nog onvoldoende nadruk op loopbaanontwikkeling. Dat blijkt uit een panelenquete over het personeelsbeleid voor de oudere leraar onder schoolleiders en personeelsfunctionarissen. Het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) in Den Haag liet de enquete uitvoeren.

SBO-directeur Freddy Weima: 'Door meer te doen aan scholing en ontwikkeling voor de vijftig plusser kunnen scholen het werken tot aan de AOW aantrekkelijk maken. Bovendien scoort de oudere leraar in de ogen van managers hoog op kennisoverdracht, sociale vaardigheden, productiviteit en loyaliteit. Als de oudere leraar langer doorwerkt, is dat winst voor de kwaliteit en voor het verminderen van het lerarentekort.'

Actieplan Leerkracht en ouderenbeleid

Om het lerarentekort te verkleinen, wil het kabinet ouderen langer aan het werk houden. De sociale partners in het primair en voortgezet onderwijs hebben zich in het convenant Actieplan Leerkracht verplicht om voor 2010 afspraken te maken over levensfasegericht personeelsbeleid. Dat beleid gaat ervan uit dat bij iedere levensfase specifieke wensen en mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling horen.

Ontziemaatregelen

De meeste scholen kiezen voor het ontzien van de oudere leraar door ze extra vrije dagen te geven of deeltijdpensioen toe te staan. Ze verlichten ook vaak de taken van leraren maar vinden dat niet erg effectief. Het merendeel van de schoolleiders en personeelsfunctionarissen denkt dat de oudere leraar niet open staat voor scholing en ontwikkeling. Het personeelsbeleid is daar dan ook niet op gericht. Slechts vijftien procent van de scholen voert wel levensfasegericht personeelsbeleid als integraal onderdeel van personeelsbeleid.

Panel Onderwijspersoneel

Het SBO houdt enkele malen per jaar een panelenquete in een of meerdere onderwijssectoren. Aan de enqu(ee)te over levensfasegericht peroneelsbeleid hebben 762 managers en personeelsfunctionarissen van het primair en voortgezet onderwijs meegedaan.





http://www.onderwijsarbeidsmarkt.nl