Gemeente Woudrichem

Toelichting Gladheidsbestrijding

De winter is begonnen. Ook de gemeente Woudrichem heeft zich uiteraard voorbereid op de winterse taken. Een ervan is de gladheidsbestrijding.

Â

Preventief

Sinds een aantal jaren gaat de gemeente met strooiwagens op pad om te strooien voor het daadwerkelijk glad wordt. Via de weerkamer van Weeronline -waar wij 24 uur per dag mee in verbinding staan- worden we gewaarschuwd voor

optredende gladheid. Tevens worden wij gewaarschuwd door de Provincie en de buurgemeenten zodat de twee buurgemeente en wij hetzelfde strooibeleid hebben.

Â

Aan de hand van de waarschuwingen worden strooiacties uitgevoerd. Dit wordt bij een preventieve actie gedaan met zogenaamd natzout. Hierdoor kan het voorkomen dat er 's avonds om 21.00u wordt gestrooid terwijl er pas gladheid wordt verwacht tegen de ochtend van de volgende dag. Het natzout blijft de hele nacht op de weg plakken. Dit voorkomt dat de buitendienst midden in de nacht op pad moet. Bovendien werkt het goed als de gladheid onverwachts eerder optreed.

Â

Repressief

Naast preventief wordt er ook repressief gestrooid, als de gladheid als is ontstaan. De werking van het strooien bij sneeuw staat of valt met het verkeersaanbod. Strooien op wegen waar nagenoeg geen (gemotoriseerd) verkeer rijdt zal nauwelijks effect hebben. Het zout moet namelijk 'ingereden' worden om zijn werk te kunnen doen. Daarom kan het voorkomen dat er op bepaalde trajecten wél gestrooid is, maar er geen dooi optreed. Op doorgaande trajecten zal dezelfde hoeveelheid zout wel effect geven.

Â

Indien de hoeveelheid sneeuwval groter en langduriger wordt, worden ook sneeuwschuivers ingezet. Hierbij wordt de sneeuw van de kant geschoven waarna zout gestrooid wordt.

Prioritering

Er is een lijst gemaakt naar belangrijkheid in de te strooien straten. Niet alle wegen worden gestrooid. Kleine woonstraten, doodlopende straten, te smalle straten en heel weinig gebruikte straten worden niet gestrooid. Het gladheidsbestrijdingsplan kent zogenaamde A en B routes.

Â

A-route

De A-route omvat de doorgaande hoofdwegen in binnen- en buitengebied. Tevens omvat de A-route, fietspaden naar scholen, straten rond verzorgings- en bejaardenhuizen, uitritten van de brandweer en het milieustation.

Â

B-route

Nadat de A-route gestrooid is worden bij hevige sneeuwval of ijzel de overige wegen binnen de bebouwde kom gestrooid. Deze route komt dus pas in een later stadium aan bod en zal alleen overdag worden gestrooid.

Naast de gladheidsbestrijding door de gemeente verwachten wij van u als inwoner dat u âuw eigen straatjeâ schoonhoudt. Ook verwachten wij dat u een buurman of buurvrouw die dit misschien niet kan even helpt.

Â

De gemeente stelt aan particulieren geen zout ter beschikking voor het strooien van uw trottoir. U dient hier zelf te zorgen. Wel wordt er zout beschikbaar gesteld aan bejaarden- en verzorgingstehuizen.

Â

Voorzichtigheid

Uit het bovenstaande heeft u al kunnen opmaken dat wij niet vanzelfsprekend alle wegen strooien. Daarom blijft het van belang dat u als weggebruiker zelf de nodige voorzichtigheid in acht neemt. Als de ene weg niet glad is houdt dat niet automatisch in dat alle wegen goed berijdbaar en niet glad zijn!

Â

Pas daarom uw snelheid aan voor de veiligheid

van u en uw medeweggebruikers!

Â

Voor vragen of inlichtingen kunt u terecht bij de afdeling Openbare Werken

Telefoon 0183-308100.