Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Betreft Voortgangsbericht Het Nieuwe Rijksmuseum 2e helft 2009

Zoals aan u toegezegd (Kamerstuknummer 31482, nr. 44) ontvangt u tweemaal per jaar een voortgangsbericht over de verbouwing van het Rijksmuseum te Amsterdam. Bij deze zend ik u een voortgangsbericht over de tweede helft van 2009. Hieruit blijkt dat het bouwproject op schema loopt en binnen budget blijft.
Algemeen: voortgang van de bouw
Op 7 juli jongstleden heb ik samen met Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, de eerste officiële bouwhandeling verricht. Op de percelen 1 tot en met 6 is de afgelopen maanden volop gebouwd. De opening van het museum is voorzien voor de eerste helft van 2013, conform U eerder is medegedeeld
De werkzaamheden op perceel 1 (Civiele werken ondergronds tot en met maaiveld) vorderen gestaag. Wel zijn delen van de werkzaamheden uitgelopen op de oorspronkelijke planning, met name als gevolg van obstakels onder de grond. Mede door het treffen van een aantal versnellingsmaatregelen heeft het uitlopen van de werkzaamheden van perceel 1 geen gevolgen voor de openingsdatum. Wel zijn de beschikbare tijdsmarges hierdoor verkleind. De implementatie van het contract van perceel 5 is afgerond. De aannemer van perceel 5 heeft de verantwoordelijkheid voor de coördinatie op zich genomen en een geactualiseerde geïntegreerde planning gemaakt voor het totale bouwproject. Begin volgend jaar worden de bestekken verstuurd naar de gegadigden voor perceel 7 (Restauratie Teekenschool en Villa). In het voorjaar 2010 worden de offertes verwacht. Het gaat hierbij om een perceel van een relatief beperkte omvang. Verder is de afstemming tussen het Rijksmuseum en de bouwdirectie over de inrichting en het gebruik van het museum goed op gang gekomen.
a
Pagina 1 van 2




Datum

Concluderend over de voortgang van de bouw van het afgelopen half jaar: het blijft een Onze referentieDCE173355 inhoudelijk en logistiek omvangrijk en complex project. De bouw ligt op schema: heropening van het museum is voorzien voor de eerste helft van 2013. Voortgang van de financiën
Het afgelopen half jaar is het project binnen de financiële kaders gebleven. Het financiële kader is ongewijzigd ten opzichte van de situatie zoals gemeld na de aanbesteding van perceel 5 (Kamerstuknummer 28989, nr. 98). In financiële zin is zichtbaar dat de bouw op gang is gekomen. Het eerste perceel, waarbij de energiering en andere ondergrondse constructies worden aangelegd, is reeds voor tweederde deel afgerond. Dat de uitvoering vordert, is ook in financiële zin zichtbaar bij de overige percelen, met name bij perceel 6 (Restauratie). Bij het eerste perceel moest een beroep worden gedaan op de reserve onvoorzien, met name als gevolg van genoemde obstakels onder de grond. Hierdoor waren gewijzigde werkmethoden noodzakelijk. Strakke sturing is noodzakelijk om de financiële onzekerheden die een dergelijk complex project met zich mee brengen te minimaliseren. De nog aanwezige reserves binnen het kader zijn waarschijnlijk volledig nodig voor het opvangen van de kosten voortvloeiend uit onvoorziene omstandigheden.
Tot slot
In het kader van de ontwikkelingen van het Museumplein wordt ook nadrukkelijk gekeken naar verkeersstromen en de positionering van het Rijksmuseum aan het Museumplein. Deze ontwikkelingen worden door de projectdirectie nauwlettend gevolgd. Ik ben ermee bekend dat er door de museumdirecteur en de Rijksbouwmeester verkenningen worden uitgevoerd naar alternatieven voor de hoofdingang, zoals ik u eerder heb gemeld (Kamerstuknummer 31482, nr. 44). Uitgangspunt blijft dat de met de Kamer afgesproken kaders van tijd en geld (open in 2013 en geen extra rijksmiddelen van buiten de projectbegroting erbij) niet overschreden worden.
De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
dr. Ronald H.A. Plasterk
FOUT! ONBEKENDE NAAM VOOR DOCUMENTEIGENSCHAP. Pagina 2 van 2