Gemeente Dongeradeel


Hernieuwde vaststelling, intrekking en wijziging aantal gemeentelijke verordeningen

Burgemeester en wethouders maken bekend, dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 17 december 2009 heeft besloten:
1. de Brandbeveiligingsverordening Dongeradeel hernieuwd vast te stellen;

2. de Verordening klachten, verdringing en concurrentieverstoring WIW en regeling I/D-banen en de Verordening premiebeleid, activiteitenvergoeding en vrijlating van inkomsten in te trekken;
3. de Algemene Plaatselijke Verordening Dongeradeel te wijzigen.

De hernieuwde vaststelling van de verordening onder A. is noodzakelijk vanwege de werking van het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken (Gebruiksbesluit), dat in de plaats is getreden van gedeelten van de Bouwverordening, waarnaar in de voorheen geldende Brandbeveiligingsverordening werd verwezen.

De verordeningen onder B. kunnen worden ingetrokken omdat deze door latere wetgeving (Wet werk en bijstand en de Reïntegratieverordening, intrekking Wet Inschakeling Werkzoekenden (WIW)) geen betekenis meer hebben. Deze verordeningen zijn abusievelijk niet eerder meegenomen in een voorstel tot opschoning van het gemeentelijk regelingenbestand.

De wijziging van de APV als bedoeld onder C. betreft ten eerste een aanpassing van een aantal artikelen aan de europese Dienstenrichtlijn, die per 28 december a.s. via o.a. de Dienstenwet in Nederland moet zijn geïmplementeerd. De te wijzigen artikelen hebben betrekking op dienstverlening in de zin van de richtlijn.

Ook zijn de artikelen m.b.t. de zgn. festiviteitenregeling (over collectieve en incidentele festiviteiten en de mogelijkheid om tijdens deze festiviteiten de geluids- c.q. lichtnormen te overschrijden) aangepast aan het Besluit algemene regels inrichten milieubeheer (Activiteitenbesluit). Daarbij is geen onderscheid gemaakt tussen soorten bedrijven waarvoor

het Activiteitenbesluit de festiviteitenregeling mogelijk maakt. Ook is gekozen om, gelet op de ervaringen met de vorige regeling, geen nadere geluidsvoorwaarden te stellen. Wel gelden beperkende voorschriften voor het ten gehore brengen van onversterkte muziek.

Tenslotte is de bepaling over loslopende honden aangescherpt. Door de wijziging blijkt dat het los laten lopen van honden in parken en plantsoenen e.d. mogelijk is, maar niet op de door of aan de parken of plantsoenen gelegen paden. Daarop moeten de honden aangelijnd worden gehouden.

De raadsbesluiten liggen, samen met de raadsvoorstellen, kostenloos ter inzage op het gemeentehuis, team AJZ. Op verzoek kan een ieder tegen betaling van kosten afschriften van de ter inzage liggende stukken verkrijgen.

De raadsbesluiten onder A. en C. treden in werking op 24 december 2009. Het raadsbesluit onder B. treedt in werking op 31 december 2009.

Wegwerkzaamheden