Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


21 december 2009
Betreft Uw brief over de kwaliteit van de leergang bewegingsonderwijs Geachte heer van Iersel,
Bedankt voor uw brief van 31 oktober jl. over de kwaliteit van de leergang bewegingsonderwijs. Naar aanleiding van een door u uitgezette enquête onder de pabo's constateert u dat de kwaliteit van de leergang is verminderd sinds de verlichting van de leergang m.i.v. schooljaar 20082009. De enquête wees volgens u onder meer uit dat er grote verschillen zijn in de kwaliteit die de opleidingen bieden.
Zoals u weet is de leergang bewegingsonderwijs in 20012002 ingevoerd om het bewegingsonderwijs te voorzien van een kwaliteitsimpuls. Vervolgens heb ik met ingang van het schooljaar 20082009 de leergang verlicht omdat het kennisniveau en de studiebelasting te hoog werd bevonden. De blokken drie en vier zijn toen samengevoegd omdat daarmee volgens de experts de juiste balans werd gevonden tussen verlichting en behoud van kwaliteit. Ik ben het met u eens dat de kwaliteit van de leergang in de gaten gehouden moet worden. Dat gebeurt ook aan de hand van het door de Stichting PostHBO opgestelde toetsingskader dat onverlet van toepassing is op de verlichte leergang. De door Stichting PostHBO ingestelde Toetsingscommissie is met de Stuurgroep bijstelling Leergang Bewegingsonderwijs in overleg om te bezien hoe, op grond van reviewinfomatie, het toetsingskader eventueel moet worden bijgesteld nu de leergang is verlicht van vier naar drie blokken. Iedere vier jaar wordt door de Stichting PostHBO getoetst of een opleiding nog voldoet aan dat toetsingskader en de afgelopen jaren zijn er geen problemen naar voren gekomen met betrekking tot de kwaliteit van de leergang.
Verder geeft u aan dat scholen op grote schaal onbevoegden bewegingsonderwijs laten geven. De bevoegdheid van leraren neemt de inspectie mee in het reguliere onderzoek en ik heb geen signalen ontvangen dat er op het gebied van het bewegingsonderwijs op grote schaal iets aan de hand is. Scholen kunnen onder andere op www.specialistbewegingsonderwijs.slo.nl terecht voor informatie over hoe het bewegingsonderwijs binnen een school kan worden georganiseerd. Er zijn voldoende mogelijkheden, dus het inzetten van onbevoegden is niet nodig. a
Pagina 1 van 2




Datum Ook vindt u het onduidelijk waar de middelen aan zijn besteed die ik heb toegezegd om tegemoet te komen aan de nadelige gevolgen van de verlichting van de leergang en hoe de Onze referentiePO/B&S/176629 middelen zijn verantwoord. Daarover het volgende. Het grootste deel van de 150.000, die ik begin dit jaar beschikbaar heb gesteld is toegekend aan studenten die teveel cursusgeld hebben betaald na de verlichting van vier naar drie blokken. De toekenning van de middelen verliep via de pabo's, die voor die middelen een aanvraag konden indienen bij het landelijk overleg opleidingen basisonderwijs pabo's (LOBO). Verder is een klein overgebleven deel van de middelen toegekend aan pabo's vanwege kosten die zijn gemaakt voor overleg dat met studenten, schoolbesturen en docenten heeft plaatsgevonden om claims zoveel mogelijk te voorkomen. De verantwoording van de besteding van de middelen heeft in november jl. door het LOBO conform afspraak plaats gevonden.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groet,
de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Sharon A.M. Dijksma

FOUT! ONBEKENDE NAAM VOOR DOCUMENTEIGENSCHAP. Pagina 2 van 2