Gemeente Lopik

Herziening grondexploitaties vastgesteld

De gemeenteraad heeft de herziening van de grondexploitaties De Gaarden en Noordelijke uitbreiding bedrijventerrein vastgesteld. Beide bedragen zijn lager dan eerder geraamd, omdat uitgaven zijn gedaan die niet begroot waren of boven de begroting uitstegen. De oppositiepartijen CU, SGP en VVD dienden daarom een motie van afkeuring in tegen het college. Het college heeft excuses aangeboden en maatregelen aangekondigd om herhaling in de toekomst te voorkomen. Daarom zagen de coalitiepartijen CDA en PvdA geen reden de motie te steunen en werd de motie verworpen.

De raad heeft voor het laatst op 25 september 2007 de grondexploitaties van De Gaarden en de Noordelijke uitbreiding bedrijventerrein herzien. De verwachting is dat de grondexploitatie Noordelijke uitbreiding bedrijventerrein in 2010 kan worden afgesloten met een batig saldo. Binnenkort volgt een kredietvoorstel voor de aanleg van een vrachtwagenparkeerplaats op bedrijventerrein De Copen.

In de wijk De Gaarden in Lopik-dorp is nog één vrije sectorkavel te koop. De verwachting is dat ook de grondexploitatie De Gaarden in 2010 met een batig saldo kan worden afgesloten.

Beide bedragen zijn lager dan geraamd in de vastgestelde exploitatiebegroting 2007. In beide exploitaties zijn uitgaven gedaan die niet begroot waren of boven de begroting uitstegen. De raad was ontstemd over de handelwijze van het college en het niet tijdig en volledig informeren van de raad. De oppositiepartijen CU, SGP en VVD dienden daarom een motie van afkeuring in tegen het college.

Het college heeft excuses aangeboden en maatregelen aangekondigd om herhaling in de toekomst te voorkomen. Daarom zagen de coalitiepartijen CDA en PvdA geen reden de motie te steunen en werd de motie verworpen. Het college zal in het vervolg vaker aan de raad rapporteren over de grondexploitaties via de jaarlijkse begroting, de voorjaars- en najaarsrapportage en de jaarrekening.