Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 21 december 2009

Nieuw seizoen Illustere School met publieksbijeenkomsten en aanschuifcolleges

Gepubliceerd op 21 december 2009

Vanaf februari start het voorjaarsprogramma van de Illustere School. Onder de naam Illustere School organiseert de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA tal van bijeenkomsten voor een breed publiek. Het aanbod bestaat uit lezingen, collegereeksen, rondleidingen, concerten en stadswandelingen. Zo zijn er collegereeksen over de betekenis van tuin en landschap in onze cultuur en over de controverses en tegenstellingen over Joodse kwesties in de 19e en 20e eeuw, maar ook een dag over Multatuli en Filosoferen met kinderen.

Colleges

In de werkcollegereeks Onder de loupe, een verkenning in de verschillende collecties van het Allard Pierson Museum volgen deelnemers onder leiding van specialisten een echte archeologische werkgroep. In de interactieve werkcolleges Iedereen is muzikaal: wat we weten over het luisteren naar muziek laat dr. Henkjan Honing zien dat luisteraars muzikaler zijn dan ze zelf denken. In de reeks hoorcolleges Antisemitisme, ja dan nee? Controverses en tegenstellingen over Joodse kwesties in de 19e en 20e eeuw wordt een aantal casestudies gepresenteerd rond antisemitisme, anders zijn, assimilatie en actie. Prof. dr. Erik de Jong, onlangs benoemd tot `Artisprofessor', verzorgt met een aantal gastsprekers hoorcolleges (met excursies) onder de titel Verlangen naar Natuur: over de betekenis van flora en fauna, tuin en landschap in onze cultuur.


Lezingen

De Multatulidag bestaat uit onder andere een stadwandeling geleid door drs. Jos van Waterschoot en een lezing over de Max Havelaar door prof. dr. Marita Mathijsen. Ook in het voorjaarsprogramma is er weer speciale aandacht voor kinderen. In Filosoferen met kinderen zijn er lezingen door o.a. prof. dr. Frans Jacobs en is er een practicum waarin wetenschappers gesprekken voeren met de kinderen van de deelnemers.

Open UvA-Colleges

In de Open UvA-Colleges kunnen niet-studenten `aanschuiven' bij reguliere studenten. Komend voorjaar is dat mogelijk bij een aanzienlijk aantal colleges, zoals Geschiedenis van de jazz, Inlichtingendiensten en staatsveiligheid van de Sovjet-Unie en Rusland, Journalistieke cultuur in Nederland, maar ook Esperanto en Friese taal- en cultuurgeschiedenis.

Meer informatie

Zie onderstaande link voor het volledige aanbod van de Illustere School en het inschrijfformulier. Aanvragen van de brochure met het najaarsprogramma kan via e-mail: illustereschool-fgw@uva.nl.

Verwijzingen

Website Illustere School
Bron: persvoorlichting@uva.nl