Provincie Groningen

Besluiten vergadering Provinciale Staten 16 december 21 december 2009

Besluiten Provinciale Staten 16 december 2009
Provinciale Staten hebben ingestemd met de ontbinding van de overeenkomst Blauwe Stad. De vervolgstap is dat de provincie een publiek-publieke samenwerking aan zal gaan met de nieuwe gemeente Oldambt. Er zijn twee moties met algemene stemmen aangenomen bij de bespreking van dit onderwerp. De Staten hebben ook ingestemd met het voorstel van de heer Rijploeg (PvdA) een hoorzitting te houden over gelijkstroomnet in zee. Het initiatiefvoorstel ingediend door GroenLinks over de verhoging van opcenten motorrijtuigenbelasting is niet door de Staten overgenomen. Aan de agenda is toegevoegd het onderwerp Q-koorts van de Partij voor de Dieren. Er is een motie met algemene stemmen aangenomen bij de bespreking van de Q-koorts. Provinciale Staten hebben ingestemd met de voordracht van Gedeputeerde Staten betreffende de Integrale Bijstelling van de Begroting 2009. Tot slot heeft de werkgroep jeugdzorg een rapportage van bevindingen en aanbevelingen overhandigd aan de voorzitter van de Staten. De rapportage is gemaakt n.a.v. de rondetafelgesprekken jeugdzorg gehouden in september dit jaar.


1. Ontbinding overeenkomst Blauwe Stad
Provinciale Staten hebben ingestemd met de ontbinding van de Overeenkomst Blauwe Stad (OBS) en met de
vaststellingsovereenkomst ter beëindiging van de huidige publiek-private samenwerking. De beëindiging van de samenwerking en het opzetten van een nieuwe vorm van publiek-publieke samenwerking met de nieuwe gemeente
Oldambt heeft financiële gevolgen. De provincie zal het investeringskrediet voor de exploitatie de komende 5 jaar met EUR 13.000.000 ophogen tot EUR 118.000.000. Daarnaast wordt een grondexploitatie gemaakt van 40 jaar waarvoor het noodzakelijk is dat de provincie een afwaardering doet in de vorm van een eenmalige afboeking van EUR 28.775.000.

In 2001 hebben de provincie, de gemeenten Winschoten, Scheemda en Reiderland en drie private partijen de Overeenkomst Blauwe Stad (OBS) gesloten. Grote delen van het plan zijn uitgevoerd. Echter, de verkoop van de kavels voor woningbouw bleef achter bij de verwachtingen. De Commissie Alders Bakker Doets heeft in 2009 geconcludeerd dat het onontkoombaar is dat de vorm van de publiek-private samenwerking beëindigd wordt. Daarnaast gaf de Commissie de aanbeveling het project verder te realiseren via samenwerking tussen de provincie en de nieuwe gemeente Oldambt.
De SP-fractie en de fractie van de Partij voor het Noorden stemden tegen

De volgende moties zijn aangenomen:
Motie PvdA, CDA, VVD, ChristenUnie
De motie is met algemene stemmen aangenomen door Provinciale Staten. In de motie wordt de Noordelijke Rekenkamer verzocht een onderzoek te starten naar de doelmatigheid en effectiviteit van de publiek-private samenwerking in het project Blauwe Stad met betrekking tot het beoogde doel: gebiedsontwikkeling, vitalisering van het gebied en het creëren van economische activiteiten.

Motie CDA, SP, VVD, ChristenUnie, Partij voor het Noorden, Partij voor de Dieren.
Provinciale Staten hebben deze motie met algemene stemmen aangenomen. In de motie staat dat Provinciale Staten haar kaderstellende rol in moet nemen bij het formuleren van de uitgangspunten die moeten leiden tot de invulling van de nieuwe publiek-publieke samenwerking, alsmede de geactualiseerde ontwikkelingsvisie voor de Blauwe Stad.


2. Eindrapportage haalbaarheids- en effectenanalyse Factory Outlet Center (FOC) in Zuidbroek
Provinciale Staten hebben gesproken over het rapport haalbaarheids- en effectanalyse van het FOC in Zuidbroek. Gedurende twee jaar hebben B&W van Menterwolde de wens een FOC op de Gouden Driehoek mogelijk te maken. Dit initiatief is strijdig met het provinciaal beleid. Provinciale Staten volgen het standpunt van het college. Hiermee geven zij aan dat het rapport onvoldoende basis biedt voor afwijking van het huidige provinciaal beleid zoals neergelegd in het Provinciaal Omgevingsplan en de provinciale verordening.


3. Initiatiefvoorstel van GroenLinks: verhoging opcenten motorrijtuigbelasting per

1 april 2010
Het ingediende initiatiefvoorstel door Wiebe van der Ploeg van GroenLinks is niet overgenomen door Provinciale Staten. Dit betekent dat de op 15 april 2009 met het Rijk gemaakte afspraken gehandhaafd blijven en in 2010 het aantal opcenten eenmalig niet geïndexeerd wordt. Ingaande 2011 wordt deze index wel weer toegepast. In het initiatiefvoorstel werd gevraagd om het aantal te heffen opcenten op de motorrijtuigenbelasting in 2010 wel te indexeren. De motivatie was dat de autonome inkomsten van de provincie vanuit het eigen belastinggebied te ver wegzakken ten opzichte van andere inkomstenstromen.


4. Integrale Bijstelling begroting 2009
Provinciale Staten hebben ingestemd met de voordracht van Gedeputeerde Staten betreffende de Integrale Bijstelling van de Begroting 2009 (5e en 6e wijziging Begroting 2009, Ie wijziging Begroting 2010).

Voorstel vreemd aan de orde van de dag
Op verzoek van Statenlid Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) is aan de agenda toegevoegd het onderwerp: "Q-koorts". Aan de orde kwam de vraag wat de taak van de provincie hierin zou kunnen zijn. De partij voor de Dieren verwees o.a. naar de stop op nieuwvestiging van geitenhouderijen in de provincie Noord-Brabant en het voorkomen van het ruimen van gezonde dieren. Ook de effecten van de Q-koorts voor de volksgezondheid werden besproken. Het college meldde dat de regering vanwege de Q-koortsepidemie heeft besloten drachtige geiten te ruimen. Provinciale Staten hebben met algemene stemmen een motie aangenomen van de Partij voor de Dieren. In de motie verzoeken de Staten het college zo spoedig mogelijk te inventariseren of er in de provincie Groningen geitenhouderijen van meer dan 50 geiten voorkomen binnen een straal van 5 kilometer van woonkernen, scholen en recreatieve voorzieningen. Ook is het college verzocht Provinciale Staten op te hoogte te brengen van de resultaten.

Provinciale Staten hebben verder ingestemd met: o De vaststelling van het normenkader voor de rechtmatigheidtoets 2009 bestaande uit de lijsten met relevante wet- en regelgeving en de rapporteringtolerantie ten behoeve van de accountantscontrole op de jaarrekening 2009 van de provincie Groningen.
o Wijziging legesverordening (Tarieventabel 2010). Jaarlijks worden de tarieven van de leges aangepast. Voor het jaar 2010 worden de tarieven eenmalig niet verhoogd ten opzichte van die voor 2009.
o De reconstructie van de N975 gedeelte Onstwedde-Musselkanaal o De overdracht van gedeelten van de provinciale wegen N360, N997, N991 en N987a aan respectievelijk de gemeente
Delfzijl en Slochteren en overdracht van de bovenbouw van de brug over de Oude Zeesluis te Delfzijl.
o Wijziging van de Verordening op de instelling en invordering van de nazorgheffing stortplaatsen provincie Groningen. o Het wijzigen van de wettelijke grondslag van de Grondwaterheffingsverordening Groningen i.v.m. de inwerkingtreding van de Waterwet

21 december 2009