Raad van de Europese Unie


De uitbreiding van de EU: een krachtige stimulans


Het EU-uitbreidingsproces is een krachtige stimulans voor politieke en economische hervormingen in de kandidaat-lidstaten en draagt bij tot stabiliteit in Europa.De Raad Algemene Zaken heeft op 8 december 2009 de stand van zaken opgemaakt van de onderhandelingen met Turkije en Kroatië, de situatie in IJsland en het stabilisatie- en associatie­ proces in de Westelijke Balkan.

Kroatië, Turkije en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië zijn sinds 2005 kandidaat-lidstaten, maar tot dusver wordt alleen met de eerste twee landen over toetreding onderhandeld. Aan de gehele regio van de Westelijke Balkan is een Europees perspectief geboden. IJsland heeft eerder dit jaar om toetreding verzocht.

De ministers van Buitenlandse Zaken waarderen de positieve stappen die Turkije reeds heeft gezet, maar beklemtonen tegelijkertijd dat het land het tempo van de hervormingen moet opvoeren en verdere inspanningen moet doen om ervoor te zorgen dat het helemaal voldoet aan de EU-criteria van Kopenhagen, en met name de voorwaarden die voor alle kandidaat-lidstaten gelden.

De toetredingsonderhandelingen met Kroatië gaan thans hun slotfase in. Wil Kroatië zijn doelstelling om de onderhandelingen volgend jaar af te sluiten, verwezenlijken, zal het van essentieel belang zijn dat het land de nog door te voeren hervormingen aanpakt en aan alle eisen van het lidmaatschap voldoet.

IJsland heeft het voordeel dat het reeds nauw met de EU is geïntegreerd door zijn lidmaatschap van de Europese Economische Ruimte en het Schengengebied. De Raad zal de toetredingsaanvraag van IJsland onderzoeken zodra de Commissie haar advies hierover heeft uitgebracht.

Gelet op de inspanningen die Servië zich in samenwerking met het Internationaal Strafhof voor het voormalige Joegoslavië heeft getroost, is de Raad het erover eens dat de interim-overeenkomst tussen de EU en Servië zo snel mogelijk zal worden uitgevoerd.

De Raad heeft opnieuw zijn volledige steun betuigd voor het Europees perspectief van de Westelijke Balkan. Hij heeft eraan herinnerd dat de resterende potentiële kandidaat-lidstaten in de Westelijke Balkan, elk op grond van eigen merites, door flinke vooruitgang in de economische en politieke hervormingen te boeken en de gestelde voorwaarden en eisen te vervullen de status van kandidaat-lidstaat moeten kunnen krijgen, met het lidmaatschap van de Europese Unie als einddoel.