Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen nav AO Piraterij voor LNV en EZ

11 december 2009 - kamerstuk

Kamerbrief over illegale visserij voor de kust van Somalië. De minister meldt dat de EU-lidstaten stappen hebben ondernomen die voorkomen dat illegaal gevangen vis in de Europese Unie wordt ingevoerd.


De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
Datum 11 december 2009
Betreft Kamervragen nav AO Piraterij voor LNV en EZ

Directie Agroketens en
Visserij
Cluster Zeevisserijbeleid
Prins Clauslaan 8
2595 AJ DEN HAAG

Postbus 20401
2500 EK DEN HAAG
www.minlnv.nl

Onze referentie
AKVV/2009/4618

Geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van mijn recente brief over illegale visserij voor de kust van Somalië, vraagt de SP hoe voorkomen kan worden dat illegaal gevangen vis de EU wordt ingevoerd.

De situatie daarbij is als volgt. Op 1 januari 2010 treed VERORDENING (EG) Nr. 1005/2008 VAN DE RAAD (houdende de totstandbrenging van een communautair systeem om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen) in werking.

Deze verordening bevat een breed pakket aan maatregelen ter bestrijding van illegale, niet gerapporteerde en ongereguleerde visserij (hierna zal Engelse afkorting worden gebruikt, IUU = illegal, unreported and unregulated fishing). Deze maatregelen zijn essentieel voor een effectief visstandbeheer en ter bevordering van ecologische en economische duurzaamheid. De belangrijkste elementen van de verordening zijn:

· Alle geïmporteerde vis (zowel aanlandingen van verse vis door derde landen vaartuigen als import van verwerkte vis) dient vergezeld te gaan van vangstcertificaten die de hele lading dekken. Deze certificaten worden op basis van risicoanalyses en volgens op Europees niveau afgesproken richtlijnen gecontroleerd door de lidstaten. De import van visproducten die niet vergezeld gaan van een volledig en juist ingevuld certificaat is verboden.

· Er komen maatregelen (zoals zwarte lijsten) tegen niet-meewerkende derde landen en schepen die betrokken zijn bij IUU-visserij.

· Er wordt een sanctieregime ingesteld voor IUU-vissers en hun vlaggenstaten.

· De verantwoordelijkheid van lidstaten voor onderdanen betrokken bij IUUvisserij wordt vergroot;

· Er wordt een communautair alarmsysteem opgezet, waarbij de lidstaten en de Europese Commissie elkaar inlichten over relevante feiten op het gebied van IUU-visserij zodat gecoördineerd kan worden opgetreden.

Hoewel nooit 100% kan worden uitgesloten dat illegaal gevangen vis in de EU wordt ingevoerd, is dit systeem toch een hele grote stap voorwaarts in de strijd tegen illegale visserij. Tevens zal dit systeem op termijn de goederenstroom beter in kaart brengen en meer beheersbaar maken. Doel van de verordening is de vlaggenstaten te dwingen om toe te zien op een verantwoorde wijze van opereren van hun onderdanen en de schepen die onder hun vlag varen. Het is een instrument om visserijproducten van vlaggenstaten met een doelbewust laks handhavingregime van de Europese markt te kunnen weren. Als grootste consumptiemarkt op het gebied van visserijproducten heeft de EU een verantwoordelijkheid op dit gebied.

Parallel met deze ontwikkeling lopen EU-projecten om landen met capaciteitsproblemen bij de implementatie van de regelgeving te helpen om goede beheersystemen op te zetten. Dit om zo te voorkomen dat zij uiteindelijk slachtoffer worden van dit strenge regime, doordat ze vanwege het niet kunnen afgeven van certificaten hun markten verliezen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

* Kamervragen nav AO Piraterij voor LNV en EZ Kamerstuk | 11-12-2009 | PDF-Document, 59 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel