Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

dinsdag 27 oktober 2009

VERWACHT IN DECEMBER
Wij verwachten weer aardig wat Tumult in december. Een gevarieerd programma waarin onder meer de koloniale geschiedenis aan de kaak wordt gesteld, met en zonder kunst. De partijdemocratie wordt onder de loep genomen en tijdens het Psychologie café komt hersengymnastiek aan de orde.

vrijdag 11 december

TERRAINS VAGUES #2
Over virtuele werelden en echte plekken
20.00 - 22.00 uur | TUMULT zaal, Domplein 4/5, Utrecht | Entree vrij.

De debatzaal van Tumult wordt tot een laboratorium omgebouwd voor stedelijke processen op het snijvlak van de stad, gaming en de openbare ruimte. Kan de vrijheid die in de openbare ruimte aan banden wordt gelegd via gaming toch weer terugkeren in het publieke domein? Kan zij daar zelfs leiden tot tijdelijke feestelijke identiteitsverschaffers?

zondag 13 december

FRAMER FRAMED; De koloniale blik
Over de historische aannames die onze blik op kunst bepalen 14.00 uur | Locatie: Centraal Museum, Agnietenstraat 3, Utrecht | Entree vrij. Over de culturele erfenis van het kolonialisme en de ingrijpende veranderingen die voortkomen uit het proces van dekolonisatie. Debat naar aanleiding van de tentoonstelling Beyond the Dutch, in het Centraal Museum. maandag 14 december

HET MES IN DE DEMOCRATIE
Over partijpolitiek en burgerparticipatie
20.00 - 22.00 uur | Locatie: grote zaal Cervantes, Domplein 3, Utrecht | Entree vrij.

Het faillissement van het partijenstelsel in Nederland lijkt onafwendbaar. Past de vorm 'politieke partij' nog wel bij de geïndividualiseerde samenleving? Studenten van de Hogeschool Utrecht hebben een bevolkingsonderzoek gedaan en gaan in debat met o.a. Lilianne Ploumen (voorzitter PvdA), en Arjan Vliegenthart (Eerste Kamerlid, SP). Voorafgaand een inleiding van Gerrit Voerman, directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen.

dinsdag 15 december
HERSENGYMNASTIEK
Psychologie Café: Houd je brein fit!
20.00 - 22.00 uur | TUMULT zaal, Domplein 4/5, Utrecht | Entree vrij.

Het tweede Psychologie Café gaat over de manier waarop we ons brein fit kunnen houden. Hoe meer we onze hersens gebruiken en trainen, hoe meer nieuwe cellen we aanmaken. Is breintraining een middel om tot op hoge leeftijd geestelijk gezond te blijven? Wanneer moet je ermee beginnen en hoe vaak moet je trainen? Wat zegt de psychologie erover? Met columns, tests en deskundigen. Gastvrouw: Suzanne Weusten. woensdag 16 december
VOC-MENTALITEIT #2
De postkoloniale verhoudingen
20.00 - 22.00 uur | TUMULT zaal, Domplein 4/5, Utrecht | Entree vrij.

Nederland beschouwde haar koloniën als een luxe artikel, zo werd duidelijk tijdens VOC mentaliteit #1. Het motto 'Wij zijn hier omdat jullie daar waren' is in de naoorlogse periode omgezet in strijd om erkenning van dat gedeelde verleden. Dat die strijd nog niet gestreden is, moge alleen al blijken uit de afwezigheid van de koloniale geschiedenis in ons dagelijks leven. Met bijdragen van Gert Oostindie, Ineke van Kessel en Wim Manuhutu.

woensdag 18 december
BURGERS EN BUITENLUI
Europa zelf vormgeven
14.00 - 20.00 | TUMULT zaal, Domplein 4/5, Utrecht | Entree E 10,00

Een jaar na het debat over de niet bestaande Europese krant, gaan we er zelf één maken. Tumult biedt de deelnemers aan dit symposium: drie opinion leaders die hun visie op de grote uitdagingen van Europa geven: klimaat, economie en veiligheid. Daarna gaan wij zelf aan de slag, de bundeling van die columns wordt een Europese krant.

Voor meer informatie en reserveren kunt u ons bereiken via:

Website: www.tumultdebat.nl

T: 030 2332430

@: info@tumultdebat.nl