NZa lokt apothekers naar nieuw vergoedingenmodel IDEA


ROTTERDAM, 20091211 -- Onderzoeksbureau Veneficus heeft de risicofactoren van het Integraal Doelmatigheidscontract Excellente Apotheken (IDEA) van ACHMEA en Agis in kaart gebracht. Dit onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de Pharmacom-Raad.

Zorgverzekeraars ACHMEA en Agis bieden apotheken het nieuwe vergoedingenmodel IDEA aan als alternatief voor het preferentiebeleid. Onderzoeksbureau Veneficus heeft de risico's van dit zogenaamde pakjesprijsmodel doorgerekend. De apotheken ontvangen daarin een vaste prijs voor een groot gedeelte van de medicatie. Deze studie toont aan dat voor 60% van de 205 onderzochte apotheken de IDEA-vergoeding voor inkoopkosten lager is dan de gemiddelde inkoopkosten.

De recent door de NZa aangekondigde verhoging van de WMG-vergoeding zorgt er voor dat de wig tussen het minimum en maximum tarief fors wordt vergroot. Aangezien het IDEA-contract voorziet in een hogere WMG-vergoeding zorgt deze aanpassing er bij de meeste apotheken voor dat het IDEA-contract per saldo toch positief uitpakt. De NZa heeft het hiermee aantrekkelijker gemaakt voor apothekers om voor IDEA te kiezen. De risico's voor individuele apothekers binnen IDEA blijven echter nog altijd groot. Het resultaat per apotheek is sterk afhankelijk van de patiëntenkring, ontwikkeling van de medicijnprijzen en toekomstige WMG-tarieven.

Joost van der Zon (Partner Veneficus): "Het IDEA-contract is gunstiger voor apotheken die veel zorgtaken verrichten en dit hangt sterk af van de patiëntenpopulatie. Het IDEA-contract fungeert hierdoor niet zozeer als een beloning voor efficiënt inkoopbeleid. Op basis van de steekproef en de nieuwe NZa tarieven pakt het IDEA-contract voor de meeste apotheken gunstig uit, maar de risico's voor individuele apothekers zijn groot."

Met het IDEA-contract proberen ACHMEA en Agis de apotheken die goed substitueren te scheiden van apotheken waar substitutie naar goedkope medicatie in mindere mate gebeurt. Het onderzoek van Veneficus toont aan dat veel onbeheersbare factoren doorslaggevend zijn voor de gemiddelde inkoopprijs van een apotheek. Vooral de apotheken met een "gunstige" patiëntenpopulatie profiteren van het nieuwe betalingsmodel, niet per definitie de apotheken met een doelmatige inkoop. Aangezien de patiëntenpopulatie samenhangt met de locatie van een apotheek, is de locatie erg belangrijk bij de keuze voor het IDEA-contract. De meeste stadsapotheken blijken bijvoorbeeld voor de inkoop fors duurder uit te zijn, maar ontvangen daarbij nu wel een hogere WMG-vergoeding. Dit kan voor hun grote gevolgen hebben als de vaste vergoeding voor inkoop aangepast wordt.

Het volledige rapport kan worden opgevraagd via info@veneficus.nl of www.veneficus.nl/nieuws.