Gemeente Almelo

Stadsprijs Almelo 2009 naar Atelierroute

11 december 2009 - De vrijwilligers van de Stichting Atelierroute Almelo zijn de winnaars van de Stadsprijs Almelo 2009.

Atelierroute
Atelierroute Almelo

Het college van burgemeester en wethouders heeft dat op voordracht van de commissie Stadsprijs besloten. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 3.000 euro, een sculptuur van kunstenaar Robert Jansen en een oorkonde. De prijs is op vrijdagmiddag 11 december in de bibliotheek Almelo door burgemeester Van Lidth de Jeude aan de Stichting Atelierroute Almelo overhandigd.

Kunststad
De commissie Stadsprijs is unaniem gekomen tot voordracht van de Stichting Atelierroute Almelo voor de Stadsprijs Almelo. De originaliteit van de activiteiten en de gerichtheid op in feite alle geĂŻnteresseerde inwoners van Almelo heeft daarbij mede een belangrijke doorslag gegeven. Volgens de commissie heeft de Stichting het culturele belang onderkend van het relatief grote aantal beeldende kunstenaars en ateliers in Almelo. Ze heeft de toegankelijkheid van kunst en cultuur binnen de gemeente aanmerkelijk vergroot door de organisatie van de atelierroute. Hierdoor is Almelo tenminste een weekend per jaar kunststad. De stichting zorgt voor een uniek cultureel evenement dat talloze bezoekers en deelnemers uit Almelo en omliggende gemeenten trekt. Hierdoor komt Almelo op zeer verrassende en aansprekende wijze in beeld.

Oorkonde
De winnaar van de Stadsprijs bepaalt zelf de bestemming van het bedrag, op voorwaarde dat het geld ten goede komt aan de Almelose samenleving. De andere twee genomineerden voor de Stadsprijs Almelo 2009 waren Stichting Belastingservice Particulieren en de Gravenruiters. Zij hebben een oorkonde ontvangen.

De Gemeente Almelo heeft de Stadsprijs Almelo in 1997 ingesteld. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt. In 2007 ging de prijs naar Geleraaf.nl. Eerdere winnaars zijn Stichting Beeklustpark (2005), Nolda Schepers en Diny Wind van het project de Boodschappenmand (2003), Stichting Profronde Almelo (2001), Ineke Pezie voor het Mans Kapbergproject (1999) en Jan Krol voor zijn werk voor en namens de bibliotheek Almelo (1997).