D66

vrijdag 11 december 2009

Shell moet stoppen met oliewinning uit Canadese teerzanden

Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy roept Shell en andere Europese oliemaatschappijen op te stoppen met het winnen van olie uit teerzanden in Canada.

enorme milieuschade

In Alberta, Canada, ligt een teerzandgebied dat vier keer zo groot is als Nederland. "Het winnen van olie uit teerzanden levert twee tot drie keer zo veel milieuschade op als het conventionele olieproductie proces. Als we de kosten van de ontbossing en het verlies aan biodiversiteit mee zouden rekenen dan zou het economisch niet meer aantrekkelijk zijn!" zegt Gerbrandy.

Kopenhagen

De sociaal-liberaal heeft samen met Europarlementariërs van andere politieke groepen vrijdag een open brief gestuurd aan de directies van Shell, BP, Statoil en Total. De maatschappijen worden hierin opgeroepen om af te stappen van vervuilende fossiele brandstoffen en over te schakelen op schonere energiebronnen. "Alle ogen zijn nu gericht op Kopenhagen waar wordt geprobeerd om een oplossing voor het wereldwijde klimaatprobleem te vinden, maar iedereen moet zijn verantwoordelijk nemen."