Gemeente Leeuwarderadeel


De Kroon van Fryslân - Een nieuwe start voor de Stadsregio Leeuwarden

03-12-2009 11:40

Ondertekening convenant op vrijdag 11 december in het stadhuis van Leeuwarden door de 6 deelnemende gemeenten.

De Kroon van Fryslân
Fryslân heeft baat bij een sterk Leeuwarden als regionaal stedelijk knooppunt van nationale betekenis. De Stadsregio Leeuwarden moet de kroon van Fryslân zijn. De Stadsregio Leeuwarden kiest daarom voor een nieuwe start. De gemeenten Boarnsterhim, Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Littenseradiel, Menaldumadeel en Tytsjerksteradiel willen de samenwerking in de vorm van het samenwerkingsverband Stadregio Leeuwarden voor nog eens tien jaar voorzetten.

Instemming vernieuwde samenwerking door gemeenteraden In november worden de raden van de betrokken gemeenten gevraagd om in te stemmen met de vernieuwde samenwerking voor een nieuwe periode van tien jaar. In aansluiting daarop zal op 11 december het convenant, waarin de samenwerking wordt geregeld, worden ondertekend door alle burgemeesters.

Kwaliteiten stad en landelijk gebied versterken Eind 2009 eindigt de huidige regionale samenwerking binnen de Stadsregio Leeuwarden. De samenwerking tussen zes gemeenten op bestuurlijk vlak heeft zich in de loop der jaren sterk ontwikkeld. De gemeenten rond Leeuwarden zien dat groei en bloei van de voorzieningen in de hoofdstad ook in het belang is van hun inwoners. En in de Friese hoofdstad is het besef gegroeid dat de Stadsregio niet compleet is zonder de unieke kwaliteiten van het landelijk gebied en de economische potenties daarvan. Nu de tienjarige afspraken van de huidige regionale samenwerking aflopen, kiest het bestuurlijk overleg Stadsregio Leeuwarden daarom voor een nieuwe start.

Herkenbaar profiel Stadsregio
De regio is van nationaal en provinciaal belang en heeft alles in zich wat de provincie Fryslân aantrekkelijk maakt voor inwoners, bedrijven en toeristen.
De samenwerking vindt vooral plaats in de vorm van afstemming en promotie met als doel dat de positie van alle partners binnen de stadsregio wordt versterkt. Daartoe wordt gezamenlijk geïnvesteerd in die thema's die bijdragen aan een herkenbaar profiel van de regio als geheel.

De speerpunten van de Stadsregio Leeuwarden zijn:
- woon en leefomgeving: bereikbaarheid, cultuur, toerisme & recreatie, voorzieningen, groene verbindingen stad - platteland;
- kennis en economie;

- wonen.

---