Persbericht

Live Build geeft interactieve draai aan traditionele ontwikkelingssamenwerking

~ Stichting haalt banden aan met Kameroen en doet verslag via 'live' communicatie ~

Utrecht, 7 december 2009 - Met het 'Connecting Live Build in Cameroon (CLiC)-project' introduceert Stichting Live Build een nieuwe kijk op ontwikkelingssamenwerking. Het vier maanden durende project in Kameroen is 'live' te volgen aan de hand van filmpjes, foto's en blog op Facebook.

Met het CLiC-project willen Live Build en zijn (potentiële) vrijwilligers beter inzicht krijgen in de lokale cultuur en gebruiken van de Kameroense bevolking. Vanaf de oprichting in 2007 bouwt Live Build, in samenwerking met lokale en internationale partners, duurzame gebouwen om een verschil te maken voor mensen die dit echt nodig hebben. De projecten die de afgelopen twee jaar met succes zijn voltooid, hebben geleerd dat bepaalde onderdelen nog ruimte bieden voor verbetering. De samenwerking met partnerorganisaties, het toetsen van de daadwerkelijke behoefte van de lokale bevolking en de duur van de bouwprojecten zijn daarbij de belangrijkste aandachtspunten.

Op woensdag 9 december vertrekken twee vrijwilligers, Bauke Bakker en Fabrice Luijten, naar het land. Zij reizen vier maanden lang door Kameroen op zoek naar betrouwbare partners en projecten voor in de toekomst. Ze nemen de huidige staat van projecten en partners van Live Build onder de loep en gaan op zoek naar nieuwe samenwerkingsovereenkomsten met partners die actief zijn in onderwijs, zorg en water.

Reality charity
"We willen graag tastbaar maken wat bij ontwikkelingssamenwerking komt kijken en het project daarbij zo 'live' en transparant mogelijk aan de buitenwereld laten zien. Vanaf half december zijn we daarom op de voet te volgen via Facebook", zeggen Bauke Bakker en Fabrice Luijten. "Het verslag zal eerlijk en puur zijn, inclusief de twijfels en dilemma's. Dus geen dikke verantwoordingsrapporten, geen verkapte promotiecampagne, maar gewoon zo 'live' mogelijk laten zien wat we doen. Oftewel: 'reality charity!'"

Ruurd van den Berg, oprichter van Live Build: "Met dit project halen we niet alleen de banden ín Kameroen aan, we versterken ook de banden mét het land door het verbeteren van de projecten. Door de 'live communicatie' met het thuisfront willen we laten zien hoe we dit doen. Door onze frisse en eigenzinnige benaderingen hopen we veel (jonge) mensen aan te spreken en te betrekken."

Op 7 december, de dag van de vrijwilliger, worden Fabrice en Bauke samen met de andere vrijwilligers van Live Build in het zonnetje gezet. Een videoverslag van deze dag is te vinden op de Facebook pagina van Live Build: http://www.facebook.nl/livebuild. Daar, en op Twitter (http://twitter.com/BaukeBakker en http://twitter.com/fabriceluijten) is ook de rest van hun avontuur te volgen. Hun dagelijkse locatie is te vinden via Brightkite.com.