Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Nieuw akkoord financiering dierziektenbestrijding

Persbericht | 07-12-2009

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Productschappen voor Vee en Vlees (PVV), Pluimvee en Eieren (PPE) en Zuivel (PZ) zijn het eens over het nieuwe convenant financiering bestrijding besmettelijke dierziekten 2010-2014.

Daarin maken zij afspraken over de kostenverdeling tussen overheid en veehouderijsectoren van de jaarlijkse kosten voor monitoring en verdenkingen en eventuele bestrijdingskosten van besmettelijke dierziekten in Nederland.

Financiering

De sectoren, rundvee, varkens, pluimvee en schapen & geiten, dragen bij aan de bestrijdingskosten van de aangewezen dierziekten tot een vooraf bepaald maximum (plafond). Boven deze plafonds staat de overheid aan de lat voor de resterende kosten in deze vijf jaar.

De plafonds per sector zijn respectievelijk vastgesteld op EUR 19,5 mln. voor runderen, EUR 68 mln. voor varkens, waarvan EUR 42 mln. voor de bestrijding van Afrikaanse Varkenspest (AVP) en blaasjesziekte (SVD), EUR 26 mln. voor pluimvee, waarvan EUR 2 mln. voor de bestrijding van Newcastle Disease (NCD) en EUR 4,35 mln. voor schapen en geiten, waarvan EUR1,35 mln. voor de bestrijding van scrapie.

Nieuwe elementen

In het nieuwe convenant staat ook dat de partners overleggen over de verdeling van de kosten en aanpassing van het plafond als zich een nieuwe ziekte voordoet waarmee bij het vaststellen van de plafonds nu geen rekening is gehouden. Daarnaast worden kosten voor extra destructiecapaciteit tijdens crises en vectormonitoring vanaf 2010 gezamenlijk gedragen.

Gevolgschade valt niet onder het convenant maar is wel nauw gerelateerd aan de bestrijding van dierziekten. De minister van LNV wil initiatieven vanuit de sector voor het afdekken van gevolgschade ondersteunen. In het verlengde van de convenants-afspraken wordt hieraan nadere invulling gegeven voor afdekking van mogelijke schade bij de afzet van producten van gevaccineerde dieren en schade die ontstaat bij afwaardering van broedeieren bij een AI-uitbraak. Met name voor de afzet van producten van gevaccineerde dieren is dit een belangrijke stap voorwaarts. Inzet is dat de individuele veehouder niet de dupe mag worden van de verplichte inzet van vaccinatie bij de bestrijding. Hiertoe wordt gewerkt aan compensatie vanuit een collectief fonds.