Nederlands Jeugdinstituut


Winnaars jeugdzorgprijzen versterken positie migrantenjeugd

Nationale Jeugdzorg Prijzen
Minister Rouvoet heeft vandaag de Nationale Jeugdzorg Prijzen uitgereikt tijdens het congres Jeugdzorg: Zo! De cliëntenprijs ging naar Hulpmix.nl, een website die grootschalige, laagdrempelige interculturele hulp biedt aan jongeren met uiteenlopende culturele achtergronden. Het project Belang van het kind in het vreemdelingenrecht en -beleid en de interactieve site voor rouwverwerking Verlies-rouw.com delen samen de vakprijs.

De Nationale Jeugdzorg Prijzen zijn dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Het thema was Diversiteit & Professionaliteit. `Migrantenjongeren scoren op alle leefgebieden slechter dan autochtone jongeren. Als we daar als samenleving geen werk van maken, hebben we een groot probleem. De genomineerde projecten dragen ertoe bij dat alle kinderen alle kansen krijgen,' aldus Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin. Er is een vakprijs en cliëntenprijs, beide bestaan uit een bedrag van 25.000 euro om te investeren in het winnende project of plan.

Vakprijs
De vakjury wees dit jaar twee winnaars aan, namelijk:
* Belang van het kind in het vreemdelingenrecht en -beleid van de Rijksuniversiteit Groningen en ingediend door de Amsterdamse Johannes Wier Stichting. In dit project, dat bedoeld is voor juristen, wordt een methode ontwikkeld om risico's in de ontwikkeling van asielzoekers- en vluchtelingenkinderen te onderkennen. Die risico's hebben vaak te maken met de leefomgeving waarin zij opgroeien en zijn van belang bij het nemen van een besluit over de terugkeer van het gezin naar het land van herkomst. Deze methode levert rapportages op die asieladvocaten als processtuk kunnen gebruiken.

* Verlies-rouw.com van Stichting De Jutters uit Den Haag is bedoeld voor jongeren van 12 tot 21 jaar met diverse culturele, religieuze en levensbeschouwelijke achtergronden. Het doel is (ernstige) rouwproblematiek te voorkomen door jongeren die een verlies hebben meegemaakt informatie, ondersteuning en herkenning te bieden die aansluiten bij hun eigen achtergrond. Dat moet gebeuren via een interactieve site over rouw en verlies, inclusief helpdesk en community voor en door jongeren met diverse achtergronden. De belangrijkste vragen worden omgezet in bruikbare informatie en tips voor hulpverleners om een meer adequate begeleiding mogelijk te maken.

Cliëntenprijs
De cliëntenjury koos als winnaar:

* Hulpmix.nl van de bureaus jeugdzorg Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland, GGzE, De Bascule, e-hulp.nl en de MOgroep is een project voor jongeren van 12 tot 20 jaar met uiteenlopende culturele achtergronden die problemen hebben en die geen goede aansluiting vinden bij het reguliere hulpaanbod. De website biedt grootschalige, laagdrempelige interculturele hulp via de effectief bewezen methodiek van de Kindertelefoon. Daarnaast traint men (toekomstige) hulpverleners in interculturele vaardigheden, die ook toepasbaar zijn bij andere werkzaamheden in de jeugdhulpverlening.

De Nationale Jeugdzorg Prijzen zijn een initiatief van het Jeugd Innovatie Fonds en bestemd voor goed lopende projecten die als voorbeeld kunnen dienen voor andere instellingen in de jeugdzorg. De organisatie van de Nationale Jeugdzorg Prijzen is in handen van het Nederlands Jeugdinstituut. Meer informatie op
http://www.jeugdzorg.nl/prijzen