GGZ en Fiom enthousiast over samenwerken in begeleiden geadopteerden

07/12/2009 13:53

Fiom

In het voorjaar van 2009 hebben psychiater/psychotherapeut Daniël van Dijk van de Reinier van Arkelgroep (Centrum Adolescentenpsychiatrie) en maatschappelijk werker Ans Spijker van de Fiom samen een gespreksgroep begeleid voor geadopteerde adolescenten die, ambulant of klinisch, in behandeling zijn bij de Reinier van Arkelgroep. Beide organisaties waren enthousiast over de samenwerking. Deze zal dan ook worden gecontinueerd.

Met de meeste geadopteerden gaat het goed. Dat neemt niet weg dat er specifieke problemen zijn waarmee geadopteerden in verschillende stadia van hun leven kunnen worstelen. Met name in de adolescentie komen identiteitsvragen naar voren. Voor geadopteerden geldt dat zij zijn afgestaan door hun biologische ouder(s). Dit kan invloed hebben op hun zelfbeeld: was ik niet de moeite waard? mag ik er zijn? Daarnaast speelt vaak dat zij zich niet automatisch kunnen identificeren met hun adoptie-ouders: op wie lijk ik? Ook hebben veel geadopteerden moeite met loyaliteit aan twee paar ouders: waar hoor ik bij? wil ik op zoek gaan naar mijn biologische ouders? In de praktijk zien hulpverleners nogal eens problemen in de hechting met anderen.

Veel geadopteerden redden zich prima. Geadopteerden die vastlopen komen soms bij de GGZ terecht. Daniël van Dijk signaleerde in het werken met deze cliënten dat hun vragen en problemen erg specifiek zijn en dat de GGZ onvoldoende deskundigheid heeft op dit terrein. Hij nam contact op met de Fiom, een landelijke organisatie die veel ervaring heeft in het begeleiden van geadopteerde adolescenten. Voor beide organisaties was de meerwaarde van samenwerking evident en afgelopen voorjaar ging de eerste gezamenlijke gespreksgroep van start. In de groep wordt, in de vorm van psycho-educatie, een koppeling gemaakt tussen de problemen waar de deelnemers tegenaan lopen en het afgestaan en geadopteerd zijn. Daarnaast biedt de groep de mogelijkheid om ervaringen te delen en (h)erkenning te vinden bij andere geadopteerden. Inmiddels is de groep acht keer bij elkaar geweest.

Zowel de begeleiders als de cliënten zijn enthousiast. Binnenkort vindt een follow-up bijeenkomst plaats. De ervaringen die in de gespreksgroep zijn opgedaan, worden in de individuele begeleiding verder opgepakt.

Begin 2010 start een nieuwe groep. Voorwaarde voor deelname aan déze groep is dat deelnemers als cliënt staan ingeschreven bij de Reinier van Arkelgroep. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Daniel van Dijk; Centrum Adolescentenpsychiatrie; tel. 073-6586651.

Geadopteerden die geen cliënt zijn van de GGZ, zijn welkom bij een van de gespreksgroepen die regelmatig bij de Fiom in Nijmegen en in Eindhoven worden georganiseerd. Voor meer informatie en actuele data: zie www.fiom.nl. U kunt hiervoor ook contact opnemen met de Fiom in Eindhoven (040-2453335) of in Nijmegen (024-3294053).