European Parliament

Een ijsbeer springt van een ijsberg naar een andere © Belga/Daniel Beltra/Greenpeace/ZUMA Press./MAXPPP

De VN-klimaatconferentie zal in December in Kopenhagen plaatsvinden

Op 7 december 2009 zal de VN-klimaatconferentie in Kopenhagen van start gaan. Er zal hier gezocht worden naar een opvolger van het Kyoto-protocol dat in 2012 afloopt. Leden van de klimaat- en industriecommissie van het Europees Parlement zullen deze week hun Amerikaanse collega's van het Congres en andere belanghebbenden in Washington ontmoeten en de kwestie behandelen.

De EU wil haar CO2-uitstoot verminderen met 20% tegen 2020 vergeleken met 1990, maar dit zou kunnen oplopen tot 30% wanneer grote geïndustrialiseerde landen zoals de VS en China in 2020 de grens van 20% gehaald hebben. In de VS wordt momenteel geprobeerd een nieuwe klimaatwet door de Senaat goedgekeurd te krijgen.

EU bepaalt standpunt

Deze week komen EU-leiders in Brussel bijeen om het gemeenschappelijk EU-standpunt voor de VN-conferentie te bepalen. Van 7 tot 18 december zal er in de Deense hoofdstad getracht worden een akkoord over de omstreden kwestie van de financiering voor het tegengaan van de klimaatverandering in ontwikkelingslanden te bereiken. De EU zou minstens EUR30 miljard per jaar moeten bijdragen tegen 2020. Met name lidstaten in Centraal- en Oost-Europa zijn echter bezorgd over mogelijke onevenredig uitgaven van hun kant voor de financiering hiervan.

De voorzitter van de milieucommissie, de Duitse socialist Jo Leinen, is erop gebrand dat er overeenstemming wordt bereikt voor de top van december. "Het zou rampzalig zijn als Europa naar Kopenhagen gaat zonder gemeenschappelijk standpunt over de verdeling van de lasten", zo liet hij weten tijdens een persconferentie. Deze vond plaats na de stemming in de commissie over een ontwerpresolutie over het onderwerp.

"Verminder CO2 met 80%"

De Europese Parlementsleden van de klimaatcommissie willen dat de emissies van de scheep- en luchtvaart opgenomen worden in de klimaatdeal. Ze zijn niet opgenomen in het Kyoto-protocol dat in 2012 afloopt, maar vormen twee van de snelst groeiende sectoren verantwoordelijk voor de CO2-uitstoot. Ook moeten landen gestraft worden voor missen van de emissiedoelstellingen en moet er een waarschuwingssysteem komen.

De klimaatcommissie vindt ook dat de EU voor een meer ambitieuze doelstelling voor de uitstoot van CO2 moet gaan, namelijk een vermindering van tussen de 25 en 40% in 2020 dat moet oplopen tot 80% in 2050.

REF. : 20091023STO63120