Vlaamse ingenieursverenigingen willen betrokkenheid bij energiebeleid

04/12/2009 13:42

OP DE BEECK & PARTNERS

In tegenstelling tot hun Britse collega's geloven de Vlaamse ingenieursverenigingen dat een drastische inkrimping van de CO2-uitstoot met 80% tegen 2050 wél mogelijk is mits zeer strikte voorwaarden in acht worden genomen.

Hans Romaen, namens de Vlaamse ingenieursverenigingen : "Wij geloven dat de technologie de uitdaging aankan, maar alleen als dit in een goed geregisseerde en wel doordachte omgeving kan gebeuren. Door de complexiteit van de energieproblematiek is de energiebevoorrading een uitgesproken interdisciplinaire aangelegenheid. Een rationele ingenieursaanpak is hier dan ook meer dan aangewezen. Vandaar de noodzaak om ingenieurs continu te betrekken bij het energiebeleid. "

1. ALLE pistes, zonder uitsluiting

"Er kan niet voldoende benadrukt worden dat ALLE energiebronnen moeten aangewend worden, zonder a priori uitsluitsel. Daarbij is energiebesparing de eerste en belangrijkste. Alle sectoren, maar ook het individu, moeten energie rationeler gebruiken. Betere technologie en doordachte ontwerpen kunnen veel energiegebruik besparen." verklaart Professor William D'haeseleer, energie-expert namens de ingenieursverenigingen.

"Aan de aanbodzijde zullen hernieuwbare energie, warmtekrachtkoppeling, aardgas, olie voor transport, steenkool in combinatie met CO2 afvang én nucleaire energie deels noodzakelijk blijken te zijn. Geen enkele energietechnologie is immers alleen geschikt om alles te leveren. Daarbij moet men voldoende aandacht hebben voor het tijdig leveren van de energie op de juiste plaats; gemiddelde jaarhoeveelheden geleverd door de verschillende technologieën geven een te optimistisch beeld: alle instrumenten moeten op het juiste moment in het orkest spelen! . " De Vlaamse ingenieursverenigingen vragen een objectieve kosten-batenanalyse vooraleer beslissingen genomen worden , waarbij men niet voortijdig moet investeren in onrijpe energietechnologieën die later misschien kosteneffectief zouden kunnen worden.

2. Onderzoek en ontwikkeling

Tweede vereiste is een spectaculaire verhoging, tot 4 maal het huidige niveau, van de R&D inspanningen en dit zowel voor publieke - als voor privéfondsen. "Het is de hoogste tijd dat oplossingen gevonden worden voor de enorme technologische uitdagingen. Wij pleiten voor een energieonderzoeksbeleid van A tot Z, gaande van de creatie van energietypes (conversietechnologie) tot de volledige integratie ervan. Vanzelfsprekend dient hier rekening gehouden te worden met milieuaspecten en economische wetmatigheden. " stelt William D'haeseleer. "Aangezien we het hier hebben over het opzetten van een energierevolutie tegen 2050 zal het meeste onderzoek moeten gebeuren via publieke middelen (bijvoorbeeld met de opbrengsten van de CO2-heffingen). Maar ook de industrie en andere privéspelers mogen zich niet onbetuigd laten. Gedurfde en wat zelfs speculatieve energievoorzieningpistes moeten de kans krijgen onderzocht te worden, maar steeds onder de voorwaarde CO2 vrij te zijn."

3. De rol van de overheid

Een derde voorwaarde die de Vlaamse ingenieursverenigingen naar voren schuiven, is dat het juiste politieke kader voor lange termijn investeringen moet opgezet worden. Een kader binnen hetwelk niet alleen de energieproductie wordt opgenomen, maar ook de vereiste transport- en distributienetten, zowel voor elektriciteit, aardgas als CO2 afvoer. Effectieve regelgeving en goed beleid steunen op een langetermijnvisie. William D'haeseleer : "Wij pleiten ervoor dat de overheid een coherente langetermijnstrategie ontwikkelt, gebaseerd op correcte feiten en cijfers, die voldoende stabiliteit biedt aan alle spelers en met voldoende aandacht voor het volledige plaatje. Een cruciale voorwaarde is dat de overheid het juiste regulerend kader schept voor een goed functionerende energiemarkt en om infrastructuurinvesteringen te bevorderen: het tijdig afleveren van vergunningen is daarbij cruciaal."

"De CO2-reducties tegen 2020 zullen eerder gematigd zijn, van de orde van 20% zoals de EU heeft voorzien. Grotere reducties lijken onrealistisch omwille van de korte tijdspanne en het gebrek aan netinvesteringen tegen die tijd. Maar als men vandaag de juiste beslissingen neemt en de oceaantanker in de juiste richting stuurt, dan is er tegen 2050 veel mogelijk!" besluit Professor D'haeseleer.

4th Strategic Energy Forum

Op 10 december 2009 vindt het 4de Strategic Energy Forum plaats, een organisatie van het Technologisch Instituut voor de Belgische ingenieursverenigingen verenigd in CIBIC, Comité des Ingénieurs Belges - Belgisch Ingenieurs Comité (FABI-UFIIB-KVIV-VIK). Topsprekers en Belgische ingenieurs zullen zich buigen over de vereiste CO2 reducties om de gestelde objectieven tegen 2050 te halen. Speciale aandacht gaat uit naar de plannen van de Europese Unie inzake de technologische energie revolutie en de bijdrage van Europees commissaris Andris Piebalgs.

www.strategicenergyforum.be

PERSCONTACT

Op de Beeck & Partners - Thérèse van Bellinghen

0475/47.82.33 - therese@opdebeeck-partners.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel